A török légierő is részt vesz Moszul ostromában

A török légierő is részt vesz a Moszul felszabadítását segítő légicsapásokban a nemzetközi koalíció oldalán – mondta kedden Binali Yildirim török miniszterelnök a kormánypárt parlamenti frakcióülésén.

Hangoztatta, hogy a török szerepvállalást illetően egyetértés uralkodik a szövetségben. Leszögezte továbbá: ha a katonai beavatkozásnak bármilyen negatív következménye lenne Törökországra nézve, azonnal megteszik a szükséges válaszlépéseket.
Az iraki kormány ugyanakkor nem nézi jó szemmel a török beavatkozást, amelyhez Ankara a felekezetek közötti béke megőrzésére hivatkozik. Az iraki hadsereg ugyanis síita milíciák segítségével akarja bevenni Moszult, míg Ankara szerint szunnita fegyvereseket kell bevetni, ellenkező esetben vallási ellentétek nehezítenék a szunnita többségű észak-iraki területek rendezését.
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn közölte: Törökországot azért akarják távol tartani a hadművelettől, mert meg akarja akadályozni, hogy Észak-Irakban az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezet elleni küzdelem ürügyén egymásnak essenek a különféle muszlim felekezetek. Az államfő szerint a síita többség Észak-Irak etnikai összetételének megváltoztatását tervezi, és elkerülhetetlen az összeütközés a síita haderő és a helyi szunniták között.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Élet-halál kérdése – elkezdődött az Iszlám Állam bázisának ostromaRabtársai verték halálra az Iszlám Állam terroristájátRovatok: KülföldTelepülés: Közel-KeletCímkék: külföld, Közel-Kelet, Moszul, török légierő, Iszlám Állam, nemzetközi koalícióForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »