A török hatóságok 40 ezer embert helyeztek át Isztambulból más tartományokba

A török hatóságok 40 ezer embert helyeztek át Isztambulból más tartományokba

A török hatóságok az utóbbi három hónapban 40 342 embert, illegális bevándorlót, köztük 5945 szíriait helyeztek át Isztambulból más tartományokba – közölte pénteken Isztambul tartomány kormányzói hivatala.

A general view of Nizip refugee camp, near the Turkish-Syrian border in Gaziantep province, Turkey, November 30, 2016. (Reuters)

Hírdetés

Törökországi menekülttábor – ahvalnews.com

A beszámoló szerint az összesítés a július 12. és október 16. közötti időszakra vonatkozik.
   
A hatósági fellépés a jelenlegi formában október 30-ig folytatódik, mert egyelőre még csak azokra irányul, akiket korábban egyáltalán nem regisztráltak menekültként Törökországban. Október 30. után már azokra a szíriai menekültekre is ki fog terjedni, akik bár rendelkeznek az úgynevezett “átmeneti védelmi státusszal”, de azt előzőleg nem Isztambulban, hanem más tartományban kapták meg.
   
A török hatóságok a regisztrálatlan szíriaiakat nem utasítják ki az országból, hanem “átmeneti menedékközpontokba” viszik, nyilvántartásba veszik, majd Isztambul kivételével a kívánt tartományba szállítják őket, a metropolisz ugyanis már nem bocsát ki újabb átmeneti védelmi státuszról szóló igazolványt.
   
A nem szíriai migránsokat – amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal – először úgynevezett “visszaküldő központokba” viszik, ahonnan Ankara rendszerint hazautaztatja őket.
   
Isztambul tartomány júliusban arra szólította fel a jogtalanul ott élő szíriaiakat, hogy augusztus 20-ig költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, ahol az átmeneti védelmi státuszt megkapták. A kormányzói hivatal leszögezte: amennyiben a kért időpontig nem térnek vissza eredeti tartózkodási helyükre, a török hatóságok maguk szállítják őket oda vissza. Később Isztambul október 30-ig kitolta a határidőt.
   
Törökországban a belügyminisztérium legutóbbi, október 10-ei adata szerint 3 674 588 regisztrált, átmeneti védelmi státusszal rendelkező szíriai tartózkodik. A nagyjából 16 millió lakosú Isztambulban a számuk hivatalosan 549 477. Az utóbbi években azonban mind több szíriai költözött illegálisan Isztambulba Törökország más tájairól a munkalehetőség és a magasabb életszínvonal reményében. Engedély nélkül ugyanis nem hagyhatták volna el azt a tartományt, ahol előzőleg regisztrálták őket, így munkát sem vállalhattak volna máshol.
   
Az Isztambulban tartózkodó illegális bevándorlókat érintő döntés egy hónappal azután született, hogy a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a június 23-ai isztambuli főpolgármester-választáson 15 év után elveszítette a metropolisz vezetését. Megfigyelők szerint a vereségben a kormány megengedő menekültpolitikája is szerepet játszott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »