A török elnök fenyegette az isztambuli főpolgármester-választás ellenzéki jelöltjét

Élesen támadta Recep Tayyip Erdogan török elnök egy keddi nyilvános beszédében a vasárnap megismétlendő isztambuli főpolgármester-választás fő ellenzéki jelöltjét, Ekrem Imamoglut, amiért tagadja, hogy a közelmúltban sértegette volna az egyik tartomány kormányzóját.

Erdogan Isztambulban hívei előtt leszögezte: “nem adhatjuk oda a várost ezeknek a hazugoknak”. A török államfő kifejtette: Imamoglu nem ismeri be, hogy “kutyának” (it) nevezte Ordu tartomány kormányzóját, hanem azt állítja, hogy az “egyszerű” (basit) szót használta. “Felvétel van mindenről, légy őszinte, a politikához az őszinteség illik” – hangoztatta Erdogan Imamoglunak címezve szavait.
   
Törökországban másfél hete parázs vita folyik arról, hogy mi is hangzott el pontosan azon a zajos videofelvételen, amely Imamoglu néhány napos kampánykörútja során készült.
   
A legfőbb ellenzéki tömörölésre, az Imamoglut indító kemalista Köztársasági Néppártra (CHP) utalva Erdogan kijelentette: ezeknek már a génjeiben van a hazugság. “Na várj csak, a választás után még megfizetsz ezért, az ügy ezzel nem ért véget” – fogalmazott. “Hát nem szégyelled magad?” – tette hozzá egyúttal.
   
Erdogan egy hétfő esti rendezvényen felszólalva már jelezte: Imamoglu mindaddig nem töltheti be a főpolgármesteri tisztséget, amíg nem kér bocsánatot a török nemzettől és az ordui kormányzótól.

Hírdetés

A török elnök kedden azzal is vádolta Imamoglut, hogy annak a Törökországban fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalomnak az oldalán áll, amelyet a kormányzat a 2016. július 15-ei puccskísérlet felelősének tart. Erdogan rámutatott: az incidenssel kapcsolatban írt Twitter-üzeneteiből is kiviláglik, hogy Imamoglu a gülenista hálózattal van.

Imamoglu már a márciusi 31-i isztambuli helyhatósági választáson is a CHP jelöltje volt, de akkori győzelmét a kormánypárt kérelmének eleget téve a Legfőbb Választási Tanács (YSK) egy bő hónappal később semmisnek nyilvánította és elrendelte a főpolgármester-választás megismétlését.
   
Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió a választásra jogosultak száma, a hivatalos végeredmény alapján Imamoglu rendkívül kiélezett küzdelemben, mindössze 13 ezer 729 szavazattal előzte meg a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) színeiben induló Binali Yildirimet.
   
Yildirim egykor az ország közlekedésügyi minisztere, miniszterelnöke és házelnöke is volt. Imamoglu korábban a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a CHP színeiben Isztambul Beylikdüzü városrészének polgármestereként tevékenykedett.
   
Megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy míg a március 31-ei helyhatósági választást megelőzően Erdogan országos kampánykörútra indult, az utóbbi hetekben szokatlan módon háttérbe húzódott, és Yildirim került előtérbe.
   
A közvélemény-kutatások június 23-ára még ha kevésbé is, de ugyancsak szoros versenyt jósolnak. A felmérések túlnyomó többsége Imamoglu győzelmével számol.
   
A török metropoliszt 15 éve Erdogan pártja, az AKP vezeti.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »