A török elnök fenyegetéseinek belpolitikai üzenetük van

Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője szerint elsősorban belpolitikai üzenete van annak, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő a többi között a rendkívüli állapot meghosszabbításáról, menedékkérők millióinak Európába engedéséről és a halálbüntetés visszaállításáról beszélt a napokban.

 Tarik Demirkan az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn azt mondta: a török elnök fenyegetésének, “arrogáns” kijelentésének elsősorban belpolitikai üzenete van, az államfő így mozgósítja híveit, azt hangsúlyozva, hogy veszély fenyegeti Törökországot. A szakértő közölte: Törökország az elnöki rendszer felé halad, “minden szavazat számít”.

Hozzátette: a zűrzavarra hivatkozó biztonságteremtésben intézményesíteni szeretnék a jelenlegi állapotot, amelyben a parlamentnek és a kormánynak “nincs sok szerepe”, a kormány nevében az államelnök tevékenykedik, a kormánydöntések pedig a rendkívüli állapot miatt a parlament jóváhagyása nélkül életbe lépnek.

Megjegyezte: már mintegy százezer ember veszítette el munkáját a júliusi puccskísérlet óta, köztük 12 ezer egyetemi dolgozó és ezerháromszáz egyetemi tanár.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő a műsorban úgy fogalmazott: az Európai Unió meghatározó politikusai stratégiai hibát követtek el, amikor úgy gondolták, “Erdoganékat néhány milliárd euróval” sikerül meggyőzni arról, hogy végezzék el azt a “piszkos munkát”, amelyet az EU vezetése “vagy nem hajlandó, vagy nem képes”, és tartóztassák fel a migrációs áradatot, amellyel szemben az unió gyakorlatilag “képtelen volt érdemi intézkedéseket hozni”.

Ezzel ugyanis – folytatta – az összes ütőkártya Recep Tayyip Erdogan kezébe került, ő képes meggátolni, hogy a migrációs tömeg “rázúduljon” Európára, és tőle függ, hogy mikor “enged át” néhány százezer embert vagy azért, hogy nagyobb támogatást érjen el, vagy belpolitikai pozíciója erősítéséért.

Tarik Demirkan erre reagálva azt mondta: nem hiszi, hogy Törökország átengedné a menekülteket. Szerinte tart egy alkufolyamat, az államfő kemény kijelentéseivel inkább zavart akar kelteni az európai vezetőkben és így “még többet megszerezni”. Úgy értékelt: az EU részéről okosabb folytatni a tárgyalásokat Törökországgal és nem sarokba szorítani, mindazok ellenére, hogy az országban a puccskísérlet óta tartó folyamatok nem demokratikusak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország viszonya az elmúlt években sok környező országgal, szövetségesekkel is konfliktusos volt, és többel a konfliktust rendezve megint nagyon jó lett.

A szakértők egyetértettek abban, hogy reális veszély Törökország iszlamizációja, ugyanakkor Tarik Demirkan megjegyezte: a folyamat felgyorsult, de több mint egy évtizede éve kezdődött, lehetett látni a jeleit és az EU “zöld utat engedett”.

Tarik Demirkan jelezte: nem gondolja, hogy Törökország visszaállítaná a halálbüntetést, mert ez “komoly szakítás” lenne az EU-val, szerinte csak éreztetik, hogy akár meg is tehetnék ezt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »