A Toni Erdmann vitte el a Lux-díjat

A Lux-díjat olyan filmeknek ítélik oda, amelyek az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő, aktuális társadalmi kérdésekről, a kontinens jövőjéről szólnak. A keserédes német komédia a nagyvállalati szféra kritikája is; a történetben egy bohókás apa próbálja visszacsempészni egy karrierista anya és boldogtalan lánya életébe a humort.

A német komédia, a Toni Erdmann szépen szerepel a díjátadókon, most a Lux filmdíjat, az Európai Parlament díját nyerte meg, és ezt a filmet javasolja Németország a 2017-es idegen nyelvű film Oscar-díjára.

A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben olyan filmeknek ítélnek oda, melyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő, aktuális társadalmi kérdésekről, a kontinens jövőjéről szólnak.

Az indoklás szerint a film a különc Winfrieda és felnőtt lánya kapcsolatát fanyar humorral bemutató alkotás “az apa és lánya története, akik tragikomikus körülmények között próbálják újra felvenni a kapcsolatot, valójában a kortárs európai társadalom színfalai mögé kalauzolja a nézőt” A keserédes német komédia a nagyvállalati kultúra kritikája is. A történetben egy bohókás apa próbálja visszacsempészni egy karrierista anya és boldogtalan lánya életébe a humort.

 Sandra Hüllert, a Toni Erdmann női főszereplőjét is jelölték a díjra  

 Az idén három film volt versenyben a Lux díjért, mindhárom az identitását kereső fiatal generáció szemével próbálta értelmezni a világot. Leyla Bouzid első nagyjátékfilmje, a tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült À peine j’ouvre les yeux (Felnyitom a szemem) egy 18 éves lány, Farah életét követi nyomon, akit a szülei orvosnak szánnak, ám az arab tavasz kezdete előtt nem sokkal a szülői tiltás ellenére csatlakozik egy politikailag elkötelezett rockegyütteshez. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben azonban szembetalálja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel.

Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített egész estés filmje, a Ma vie de Courgette (Életem Cukkiniként) megható történet egy kilenc éves kisfiúról, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért árvaházba kerül, majd a hasonlóan nehéz sorsú gyermekek között új életet kezd.

A 39 éves német rendezőnő, Maren Ade filmjét közönség és a kritikusok is szerették, és jóval több figyelmet kapott, mint amennyire egy vígjáték általában számot tarthat. A Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be, ahol igazi fesztiválkedvenc lett – azt sem lehetett kizárni, hogy a fődíjat, az Arany Pálmát viheti haza a rendező. A zsűri ehhez képest meglepő módon teljesen mellőzte a német vígjátékot, és végül a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díjával távozott.

Az alkotók a Brüsszeli Filmfesztiválon vigasztalódhattak, ahol a legjobb film lett a Toni Erdmann, és a Sevilla Európai Filmfesztiválon, ahol közönségdíjat kapott. Itt jelentették be, hogy a Toni Erdmannt az Európai Filmdíjra is jelölték, mégpedig öt kategóriában: a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv kategóriájában is indul a filmdíjakért, míg a főszerepeket alakító Sandra Hüllert és Peter Simonischeket a legjobb európai színésznő, valamint színész díjára jelölték. Olyan világhírű rendezőkkel versenyez itt Maren Ade, mint Ken Loach, Pedro Almodóvar és a román Cristian Mungiu.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »