A tökéletes kalács titka

A húsvéti ünnepekre való tekintettel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sonkákat, kalácsokat, illetve csokoládékat vizsgált. A kalácsok esetén az Élelmiszerkönyvi előírásokat vizsgálták meg, és egy termék esetén problémát találtak – derült ki az M1 Kosár című műsorából, amelyből azt is megtudhattuk, mi a tökéletes kalács receptjének titka.

Az összes vizsgált termék megtalálható a NFH honlapján, így azok számára, akik a húsvéti bevásárlás előtt állnak, javasoljuk, hogy menjenek fel a honlapra és tájékozódjanak a vizsgált termékek listájából – mondta el Vermes Bella, a NFH szóvivője.

A kalácsok esetén az Élelmiszerkönyvi előírásokat vizsgálták meg.

Az Élelmiszerkönyv szabályozza a cukortartalmat, a zsírtartalmat és a só tartalmat és ezek megfelelősségét vizsgálták.

A vizsgálat során egy finom fonott kalács zsírtartalma nem volt megfelelő: kevesebb zsír volt benne, mint amit az Élelmiszerkönyv előír – fejtette ki a műsorban Elekesné Sallai Mónika, az NFH laboratóriumi mérnöke.

Süssön házilag kalácsot!

A megfelelő kalács titka a langyos, szobahőmérsékletű liszt. Ebbe kerül só, cukor, tej, tejszín, tojás és az élesztő – mondta Sallay Fanni cukrász.

„Van egy pici titok még egyébként a dologban, ami vagy tejpor vagy pedig burgonyapehely, ez egy teljesen természetes, de nagyon finom aprócska kiegészítő, amitől még sokkal puhább és lágyabb lesz a tésztája” – javasolta.

Az összes alapanyagot összegyúrjuk és körülbelül  egy órát kelesztjük.

Fontos, hogy a tej és a tejszín langyos legyen.

Ezt követően két harmad – egy harmad arányban elvágjuk, megsodorjuk, és jöhet a fonás. 20-30 percig letakarva kelni hagyjuk, majd 180 fokon 40-45 percig sütjük – hangzott el a műsorban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »