A tojás áfájának csökkentését szorgalmazzák

A tojás áfájának csökkentését szorgalmazzák

A sertéshús után a tojás áfájának csökkentését szorgalmazzák szakmai szervezetek. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az intézkedéssel elsősorban a feketézés lenne visszaszorítható. A földművelésügyi tárca egyelőre még vizsgálja, hogy végrehajtható-e az áfacsökkentés a tojás esetében.

„A végső megoldást áfaügyben az jelentené, hogyha mint alapélelmiszer, ennek a terméknek is az áfája 27-ről 5 százalékra csökkenne. Nyilván ez költségvetési kérdés, a kompetens személyeknek kell ebben dönteni, de hogy a magyarországi tojástermelők életbe tudjanak maradni, erre belátható időn belül mindenképpen szükség lenne” – mondta Végh László, a Tojástermelők Szövetségének elnöke.

Az áfacsökkentéssel a feketézés is visszaszorítható lenne – mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Jelenleg az eladott tojások 25-30%-a feketepiaci. „Mi mindenképpen az 5%-ot javasolnánk, hiszen bőven meg fog térülni a költségvetés számára az átmeneti veszteség, és megszűnne a feketézés, a termelők is jobban járnának, és többet tudnának eladni” – hangsúlyozta Vámos György.

Ha bevezetnék az intézkedést, az mintegy 7 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést okozna – így számolnak a szakmai szervezetek, de hozzáteszik azt is, hogy később behozná a rá költött forintokat. A földművelésügyi tárca egyelőre vizsgálja, hogy a sertéshús mintájára csökkenthető-e a tojás áfája.

Ellenőrzés

„Minden területen ellenőrizni fogjuk a piac tisztaságát, az élelmiszerlánc-felügyeleti szakembereink a tojáscsomagolóknál, a különböző forgalmazó helyeken a higiéniai körülmények betartását fogják ellenőrizni, ugyanakkor szúrópróbaszerűen a kritikus pontokon, a nagybani piacokon, vásárokon, a kevésbé felügyelt helyeken is fel fognak tűnni” – árulta el Pleva György a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »