A tobozmirigy jelentősége az általános jólét és egészség tekintetében

A tobozmirigy jelentősége az általános jólét és egészség tekintetében

Az ősi kultúráknak valami módon volt tudomásuk a tobozmirigy fontosságáról és értékességéről. Minden ember agyának középpontjában található egy kis toboz alakú belső elválasztású mirigy, amit tobozmirigyként tartunk számon. A tobozmirigy az agyalapi mirigy közvetlen közelében helyezkedik el. Ez a parányi, ugyanakkor roppant értékes mirigy több lényeges funkcióiért is felelős a szervezetünkben.

 

A tobozmirigy feladatai

 

A tobozmirigy többféle hormont és kémiai vegyületet termel, melyek fenntartják egészségünket és helyes működésünket. A tobozmirigy által előállított egyik ilyen hormon a melatonin, ami a test alvó és ébrenléti rendszerét szabályozza. Amennyiben szervezetünkben nincs megfelelő mennyiségű melatonin, akkor alvászavarok léphetnek fel, s akár még az öregedésünk is felgyorsulhat. A tobozmirigy által termelt egyéb hormonok és vegyületek helyes működése boldogságot, eufóriát, belső békét, egészséges gondolkodást, kiegyensúlyozott érzelmi állapotokat, hangulatokat és idegrendszeri működést idéz elő. De ez még korántsem minden abból, amire ez a kicsi tobozra emlékeztető emberi szervecske képes.

Erre a parányi, mégis fontos mirigyre gyakorta hivatkoznak „harmadik szemként”. Emellett illetik még az „isteni szerv”, a „lélek székhelye” elnevezéssel is. Ez a kis tobozmirigy ad otthont a „szemöldök csakrának”, vagy szanszkrit nyelven „ajna” csakrának, mely a látnoki, pszichikai, valamint a spirituális jelenségekkel és megtapasztalásokkal áll kapcsolatban.

A DMT, ami a „lélek molekulájaként” ismeretes, egy természetes triptamin (ez egy növényi alkaloid), ami pszichoaktív és spirituális látnoki élményeket idéz elő. Ezt is a tobozmirigy állítja elő. Sok ember sohasem volt tudatában annak, hogy képes efféle megtapasztalásokra. Talán annyit tudtak, hogy nagyon kevés ember rendelkezett „pszichikai” képességekkel, kapott látomásokat vagy volt bensőséges spirituális megtapasztalása. Igazság szerint mindnyájan képesek vagyunk egy sokkalta éberebb és spirituálisabb életvitel folytatására. Mindnyájunkat úgy alkottak meg, hogy képesek legyünk ilyen élményekre.

 

A tobozmirigy kulturális jelentősége

Az ősi műveltségek világszerte valamiféleképpen tisztában voltak a tobozmirigy rendkívüli értékével és jelentőségével. A fenyőtobozról készült vésetek, illusztrációk és jelképek világszerte megtalálhatók a kultúrákban. Ez látható az egyiptomi istenségnek, Ozirisznek, valamint a görög Dionüszosznak a botján. Shiva, a hindu istenség megannyi ábrázolásán fenyőtoboz jellegű frizurával tűnik fel, akárcsak Buddha. A római katolikus pápa botja fenyőtoboz faragásban végződik. Találunk bibliai utalásokat is a tobozra és a tobozmirigyre, s a tobozt gyakran látjuk viszont a keresztény templomok gyertyatartóin. Mindezek azt bizonyítják, hogy a történelem során a spirituális alapokra épülő kultúrák, valamint számos vallásnak volt róla tudomása, mély tisztelettel adózott e kis mirigy iránt, továbbá tisztelték mindazt, amiért ez felelt, s amivel kapcsolatban állt.

Hírdetés

Az egyik olyan tényező, ami megakadályozza az embereket abban, hogy ilyen éber tudatállapotban és megfelelő agyműködéssel éljék az életüket, nem más, mint a tobozmirigy elmeszesedése. Amikor ez végbemegy, akkor a tobozmirigy kalcium kristályokat halmoz fel, elmeszesedik és elveszíti a helyes működéséhez szükséges képességét. Ez olyan, mintha valami lepecsételné a harmadik szemet, ami többé már nem ”látna”.
A kémiai anyagoknak való kitettségünk, a fluorid bevitel, a sugárzások, a rovarirtók, a mesterséges édesítők, a helyes táplálkozás hiánya, a test elsavasodása, s más egészségtelen faktorok miatt az emberiség többsége tobozmirigy-elmeszesedésben szenved.

Képes megfiatalodni, ugyanakkor ha nem szentelünk neki figyelmet, akkor tovább fog meszesedni és akadályozottá válik a tobozmirigy megfelelő működése. Néhány szakértő úgy véli, hogy a tobozmirigy elmeszesedése az Alzheimer-kór , a Parkinson-kór, a skizofrénia, a tremor, a szorongás, a depresszió, az evészavarok és más mentális és idegrendszeri rendellenesség egyik kiváltó oka.

Jó hír, hogy megvannak a módjai a tobozmirigy mésztelenítésének és élénkítésének

 

 

Elsőként arra figyeljünk oda, hogy mi mindent viszünk be a testünkbe: mit eszünk és mit iszunk. A tobozmirigy elmeszesedésének az egyik legfőbb tettese a fluorid. A fluorid egy neurotoxin, ami gyengíti az egészséges agyműködést. Az egyik harvardi tanulmány kimutatta, hogy a fluorid összefügg az IQ-nak és a gyermekek idegi funkcióinak csökkenésével. Ezt a tanulmányt online publikálták 2012.07.20-án a „Környezettel kapcsolatos Egészségügyi Kilátások”-ban.

Fluoridot adnak az Egyesült Államok ivóvizének nagy részéhez, miként számos sorozatgyártott fogkrémtípus is tartalmaz fluoridot. Más országokban gyakran sóhoz adják. Ha lehet, akkor válasszuk inkább a tiszta forrásvizet, a fordított ozmózisos vagy lúgos vizet ivóvíz gyanánt. Sok fluoridmentes fogkrémet kínálnak azok az áruházak, amelyek teljesen természetes és organikus termékeket árulnak. A legjobb só a himalájai só, vagy a tiszta, finomítatlan (nem fluoridos) tengeri só. A fluoridot elkerülendő fontos kiiktatni a genetikailag módosított élelmiszereket, a rovarirtókkal kezelt növényeket, a nátrium-glutamátot, a mesterséges összetevőket és bizonyos kémiai tartósítószereket tartalmazó élelmiszereket. Egészséges alternatíva lehet a biohús és a teljes értékű élelmiszerek. A húsfogyasztás és más savasító élelmiszerek csökkentése szintén lényeges. A leginkább savasító élelmiszerek: a húsok, az alkohol, a finomított liszt, a finomított cukor, a finomított olajok, továbbá minden feldolgozott és kémiai vegyületekkel telezsúfolt élelmiszer.

A természet csodálatos gondoskodásának köszönhetően számos gyógynövény és étrend-kiegészítő képes bekapcsolódni a tobozmirigy mésztelenítésébe. Így többek között a következőkről állítják ezt: a rapé (szent „tubák” Dél-Amerikából), az ayahuasca, az oregánó olaj, neem levél, a „tulsi” (szent bazsalikom, a Reishi gomba, a chaga gomba, az almaecet, az étkezésre alkalmas jód, az MSM, a bór, a zeolit, a melatonin és az egész kakaóbab.

Van néhány illóolaj, amelyről úgy vélik, hogy hozzájárulhat a tobozmirigy aktiválásához és akár még a mésztelenítésében is segíthet. Ezek közé az illóolajok közé tartozik a fenyő, a szantálfa, a levendula és a tömjén illóolaja. Ezeket használhatjuk diffúzőrként, fürdővízhez, hordozó olajhoz vagy alkalmazhatjuk a testen is.

A rendszeresen végzett meditációról szintén úgy tartják, hogy hozzájárulhat a tobozmirigy élénkítéséhez. A sötétben történő alvás – világítás nélküli szobában – fontos a helyes tobozmirigy működéshez és a melatotnin termeléshez. Amennyiben a melatonin termelés-alacsony és alvásmintáink egyenetlenek és szakadozottak, akkor használhatunk melatonin-pótlókat ennek az értékes hormonnak az utántöltésére és az alvás-ciklusaink kiegyensúlyozására.

Miközben saját testünket gyógyítjuk és olyan üdvös döntéseket hozunk, amelyek elősegítik a tobozmirigyünk aktiválódását és mésztelenítését, megadjunk magunknak az esélyt egy sokkal gazdagabb és élénkebb életre, közelebb kerülvén a teljes lehetőségtárunkhoz. A test és az elme egészségén túlmenően egy aktív tobozmirigy támogathat bennünket a spirituális előmenetelünkben és gyakorlataink során. Kiterjedtebb és megújult látással rendelkező emberekké válhatunk, akik spirituális tapasztalatokra tesznek szert.

 

Forrás: http://www.riseearth.com/2016/12/the-importance-of-your-pineal-gland-for.html

Fordító: Száraz György

Boldog napot!


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »