A Tisza Csillag Kórus sikere a XXVI. Folklórfesztiválon

Nagy öröm a tiszabökényi közösség számára, hogy a februárban alakult Tisza Csillag Kórus szeptember 24-én, a XXVI. Folklórfesztiválon előkelő helyezést ért el, megmutatva, mire képes a hit és az őszinte lelkesedés. A vegyes korosztályból összetevődő énekkar alakulásakor konkrét célul tűzte ki a tiszaháti hagyományok ápolását, a már-már feledésbe merülő népdalok felkutatását, lejegyzését. Kovály Csilla vezetésével a kórustagok az elmúlt hétvégén egyen-egyenként megtapasztalhatták, hogy milyen sok pozitívuma van a népművészet szeretetének.

A XXVI. Folklórfesztiválon először lépett nagyobb közönség elé a Tisza Csillag Kórus, s a 8 műsorszámból álló népdalcsokrukkal azonnal nagy sikert arattak. Zubánics Lászlónak, az UMDSZ elnökének és dr. Dupka György történésznek, MÉKK-elnöknek a biztatása sokat jelentett a kultúra iránt elkötelezett csapatnak, az ő bátorításukra jelentkeztek ugyanis a rangadóra. A Nagyszőlősi járásból, mondhatni, egyedüliként vettek részt a komoly megmérettetésen, ahol felsorakoztak Kárpátalja legjobb népzenekarai, énekesei. Mint köztudott, a BeregFeszt részeként kiemelkedő eseménynek számított a Jánosiban megrendezett találkozó, melynek győztese idén oklevéllel, egy kávéfőző géppel és szakmai elismeréssel lett gazdagabb.

A jutalomhoz járó örömteli hír, hogy jövőre Tiszabökény lesz a házigazdája a következő Folklórfesztiválnak. A jelenleg még felújítás alatt álló kultúrház ad majd otthont a nagyszabású rendezvénynek. Köszönet illeti Tóth Bálint polgármestert, aki kezdettől fogva segíti a kórus működését, és így lehetőséget biztosít újabb és újabb sikerélmények szerzésére.
Felemelő érzés egy közösség aktív tagjának lenni, mert kinyílik a világ, s teljessé válik az emberi élet. Tervek már vannak, így várhatóan még sok hazai és külföldi elismerésről számolhatunk be a Tisza Csillag Kórus működése kapcsán az elkövetkező hónapokban.

Bodnár Diána

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›MakkosjánosiCímkék: BeregFesztKárpátaljaKárpátaljai Magyar FolklórfesztiválTisza Csillag Kóruskultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »