A tiltás ellenére is tömegtüntetéseket tartanak Franciaországban

A tiltás ellenére is tömegtüntetéseket tartanak Franciaországban

A francia Nemzetgyűlés pénteken fogadta el a Teljes biztonság címet viselő törvényjavaslatot, amely – többek között – megtiltaná a rendőrök arcának közzétételét bármilyen médiatermékben. A tervezetet ellen szakszervezetek, újságírók, diákok, a sárgamellényesek és civil szervezetek is tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy véleményük szerint az új törvény súlyosan korlátozná a sajtószabadságot és a jogállamiságot.

Tizenegy francia nagyvárost érintő felvonulásokat szerveztek a Riporterek határok nélkül, az Amnesty International és az újságírókat tömörítő szakszervezetek, hogy ismételt nemtetszésüket fejezzék ki a kormány által előterjesztett törvénytervezet ellen, amely alapján – s annak elfogadása esetén – ezentúl bűncselekménynek minősül majd a szolgálatban intézkedő rendfenntartók arcának a közzététele a médiában, beleértve a közösségi oldalakat is.

A felvonulók egy része nem viselt egészségügyi maszkot, és a tömegben figyelmen kívül hagyta a kötelező távolságtartásra vonatkozó előírásokat is. A békésen induló tüntetést a francia rendőrség nagy erőkkel biztosította, de sötétedéskor elszabadultak az indulatok, a felvonulók szemeteskukákat gyújtogattak, üvegpalackokat és a kezük ügyébe akadó tárgyakat dobáltak a rendőrök felé. A rendőrség eleinte tartózkodott a beavatkozástól, de később vízágyúval válaszoltak az erősödő provokációra.

Hírdetés

A francia Nemzetgyűlés által pénteken elfogadott javaslatot a szenátus jövő héten várhatóan szintén jóváhagyja. Jean Castex francia miniszterelnök a tüntetésekre úgy reagált, hogy az új törvény nem fogja korlátozni a hírközlés jogát, mert csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor az újságírók vagy a magánemberek kizárólag és szándékosan az intézkedő rendőrök arcát filmezik. A filmezés továbbra sem tilos, de a felvételeket ezentúl csak akkor szabad nyilvánosságra hozni, ha előtte a szolgálatát teljesítő rendőr arcát a felvétel készítői kitakarják.

A törvénytervezet ötlete még a korábbi belügyminiszter, Christophe Castaner személyéhez fűződik. A sárgamellényes tüntetések idején ugyanis egymást érték azok a helyszíni tudósítások, amelyekben számos alkalommal előfordult, hogy a riporterek, sőt a tüntetők is az erőszakos utcai megmozdulások megfékezésével bajlódó rendőröket és a rendőrök arcát filmezték csak, semmi mást. Majd miután ezek a felvételek felkerültek a világhálóra, illetve bekerültek a televíziós híradásokba, a képsorokról beazonosított rendőrök és családjaik életveszélyes fenyegetéseket kaptak, sokan még az otthonukban is.

Az elfogadás előtt álló törvényjavaslatot végül az Emmanuel Macron által alapított A Köztársaság Lendületben, illetve az Agir párt képviselői dolgozták ki azzal a céllal, hogy garantálni lehessen a rendőröknek a magánélet biztonságához fűződő jogot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »