A The New York Times szerint akár Čaputová is lehetne az új NATO-főtitkár

A The New York Times szerint akár Čaputová is lehetne az új NATO-főtitkár

Zuzana Čaputová szlovák államfő lehet az utódja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak – közölte az a The New York Times amerikai lap. A NYTimes szerint már kezdenek látszódni a potenciális jelöltek közötti frontvonalak. Stoltenberg hivatali ideje 2023 őszén telik le.

“Az eszkaláció és egy szélesebb háború kirobbanásának kockázata miatt a Szövetség fennállásának 73 éves fennállása óta a legveszélyesebb időszak elé nézünk”

írta a NYTimes.

Azt nem tudni, hogy Čaputová egyáltalán pályázik-e erre a pozícióra, ugyanakkor már a kezdetektől erős atlantista politikát követ, és külföldön is elég ismert – legalábbis ismertebb, mint a korábbi szlovák államfők bármelyike.

Hírdetés

Az sem mellékes, hogy Čaputová épp szombaton vette át a Friedrich Naumann Alapítvány Szabadság-díját Frankfurtban – a béke (!) és a liberális demokrácia védelméért.

Čaputován kívül azonban fajsúlyosabb jelöltek neve is felkerült a NYTimes listájára. Soteltenberg potenciális utódai között emlegetik Chrystie Freeland kanatai pénzügyminisztert, Kaji Kallas észt miniszterelnököt, Kolinde Grabar-Kitarovic horvánt exállamfőt és Ben Wallace brit védelmi minisztert is.

Washington és Brüsszel között nagy az egyetértés, hogy az új NATO-főtitkár kiléte kiderüljön még az amerikai elnökválasztások előtt (tehát 2024 novembere előtt9. Čaputovát 2019 júniusában iktatták be, hivatali ideje 2024-ben jár le.

körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »