A texasi El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trumpot

A texasi El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trumpot

A texasi El Paso vezetői a rasszizmus elítélésére szólították fel Donald Trump amerikai elnököt, amikor szerdán látogatást tett a városban, a 22 halálos áldozatot és több tucatnyi sebesültet követelő szombati tömeggyilkosság színhelyén.

A texasi-mexikói határon fekvő város önkormányzatának vezető tisztségviselői – még Trump érkezése előtt – közleményt adtak ki. Ebben leszögezték, hogy a város “gyógyulófélben van az Egyesült Államokban spanyolajkúak ellen elkövetett legrosszabb terrorista támadás után”. Egyben arra szólították fel Donald Trumpot, hogy ítélje el az erőszakot és a fehér felsőbbrendűség hirdetését.

El Pasóban az elnök és a first lady – Greg Abbott republikánus kormányzó és az állam két republikánus szenátora, valamint a város polgármestere társaságában – látogatást tett a kórházban, ahol a szombati merénylet sebesültjeit ápolják, valamint ellátogatott abba a központba, ahol a vészhelyzetek kezelését hangolják össze. Mindkét helyen egyaránt megjelentek az elnök ellen és mellett tüntetők.

Greg Abbott kormányzó bejelentette: ötmillió dollárt bocsát a város rendelkezésére, hogy – mint közleményében fogalmazott – “megkezdhesse a közösség újraépítését”. Több tízezer dolláros adományokat ajánlott fel a városnak a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat és több alapítvány is.

Hírdetés

Vitába keveredett az elnök és a Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham az ohiói Dayton polgármester-asszonyával, Nan Whaley-vel és Ohio demokrata párti szenátorával, Sherrod Brownnal. Donald Trump ugyanis El Paso előtt – szerdán délelőtt – az ohiói merénylet színhelyén tett látogatást, és a két politikus kérte, hogy csatlakozhasson a kíséretéhez. Ezt követően interjúikban mind a polgármester, mind a szenátor élesen bírálta Donald Trump retorikáját, amely szerintük megosztó és rasszista. Erre reagálva Donald Trump és Stephanie Grisham szóvivő azt írta a Twitteren: a két politikus hamis színben tüntette fel az egész látogatást.

Joe Biden, a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa – az Obama-kormányzat alelnöke – szerdán Iowában egy kampányrendezvényen mondott beszédében úgy vélekedett, hogy Donald Trump “szítja a fehér felsőbbrendűség tüzét ebben az országban”. Biden összekapcsolta Trump általa megosztónak minősített retorikáját azzal, hogy egy fajgyűlölettől fűtött ámokfutó gyilkolt El Pasóban.

Donald Trump ismételten visszautasította a retorikáját ért bírálatokat, és újságíróknak hangsúlyozta: a bírálók elfeledkeznek arról, hogy a daytoni merénylet elkövetője liberális nézeteket vallott.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »