A Terror Háza Múzeumban köszöntötték a sportolókat

Schmidt Mária, az ’56-os Emlékbizottság társelnöke köszöntötte a Terror Háza Múzeumban azokat a holland, svájci és spanyol sportolókat, akiknek az országai a magyar forradalom iránti szolidaritás miatt bojkottálták az 1956-os melbourne-i olimpiát.

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósuló Dank! Merci! Gracias! sporttörténeti programsorozat keretében vasárnaptól szerdáig 11 holland, egy spanyol és egy svájci sportoló tartózkodik Budapesten, akiknek 1956-ban életük nagy álmáról kellett lemondaniuk.

A vendégeket Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke üdvözölte kedden.

Schmidt Mária kijelentette, hogy azoknak a kiváló sportolóknak és sportvezetőknek mondanak köszönetet, akik a magyar nép iránti szolidaritásból nem vettek részt a melbourne-i olimpián.

“A holland, a svájci és a spanyol ’56-os olimpiai csapat még élő tagjainak ezzel a köszönetnyilvánítással olyan gesztust kívánunk gyakorolni, amellyel hatvan éve adósak vagyunk” – idézte e Terror Háza közleménye Schmidt Máriát.

Ezután a sportolók tárlatvezetésen vettek részt a Terror Háza Múzeumban. A küldöttséget hétfő délután a Parlamentben Kövér László házelnök, a programsorozat fővédnöke fogadta.

A Melbourne-ről lemaradt sportolók tiszteletére később az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen konferenciát szerveznek, 19 órától pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartanak gálaestet, amelyen magyar olimpikonok köszöntik a vendégeket.    

DBZOL20161122004

   


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »