A terror fiai

VEZÉRCIKK – A brüsszeli robbantássorozat kapcsán a mélységes döbbeneten és gyászon túlmenően önkéntelenül is az fogalmazódik meg az emberben, hogy új korszak köszöntött be Európában a terrorizmus elleni harc terén, és hogy a kontinens ezek után talán sohasem lesz már olyan, mint volt.

Mindez akár még helytálló is lehetne, csakhogy a Belgium, vele együtt pedig az Európai Unió fővárosára lesújtó összehangolt merénylet nem valamilyen kezdeti, független történés, hanem egy igen hosszú ideje tartó folyamat része.

Hogy ez egészen pontosan mikor kezdődött, nagyon nehéz eldönteni. A jelet talán a 2004 márciusában Madridban elkövetett, közel kétszáz halálos áldozatot követelő merénylet adta meg, de az is lehet, hogy a következő évi londoni vagy a tavaly januárban a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadás volt az Európa elleni offenzíva kiindulópontja.

Természetesen igazolva látják vészjelzéseiket mindazok, akik már korábban arra figyelmeztettek, hogy a több mint egy éve tartó menekülthullám fokozza a terrorveszélyt a kontinensen, az pedig nagy bizonyossággal megjósolható, hogy a brüsszeli dráma nyomán egyszer s mindenkorra véget kell vetni a nyitott kapuk merkeli politikájának.

A migráció azonban csupán egyike a dzsihadisták eszköztárának, ennél is nagyobb veszélyforrást jelentenek azok – a napokban elfogott Salah Abdeslamhoz hasonló – muszlim fiatalok, akik nyugat-európai országokban születve és szocializálódva fogadtak hűséget az Iszlám Államnak. Márpedig e téren a belga hatóságok teljesen kudarcot vallottak, hiszen még a tavaly novemberi párizsi merényleteket követően sem voltak képesek felmérni a szélsőséges nézeteket valló európai dzsihadisták fellegvárává vált brüsszeli Molenbeek negyed jelentette veszélyt.

Pedig ennek ismeretében nagyon sokan – keddi beismerése szerint maga a belga kormányfő is – számítottak arra, hogy előbb-utóbb lecsap a terror. Európának a jelek szerint hosszan tartó hadviselésre kell berendezkednie. Ennek végkimenetelét azért iszonyú nehéz megjósolni, mert nem csupán külső ellenséggel kell felvenni a harcot, ráadásul egy 44 milliós európai muszlim közösség soraiban kell azonosítani a terror fiait. De más választás nincs.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »