„A terror évére” számítanak a vállalkozók

„A terror évére” számítanak a vállalkozók

Visszás intézkedéseket tervez a kormány, börtönbüntetéssel fenyegeti a vállalkozókat, és visszavezetné az ösztönző jutalékot a pénzügyi ellenőröknek – hívja fel a figyelmet Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki az országos kamara képviseletében több más vállalkozói szövetséggel közösen vett részt hétfőn Bukarestben a pénzügyminisztérium társadalmipárbeszéd-bizottságának ülésén, ahol a szaktárca a sürgősségi kormányrendelet-tervezetet ismertette.
Mint Édler a Krónikának elmondta,

a dokumentum bűncselekménynek minősíti, ha a munkaadó visszatartja az alkalmazottól a társadalombiztosítási hozzájárulás összegét, ám mégsem fizeti be azt az államkasszába.

Erről már eddig is volt szó, ám meglepetésként érte a vállalkozói szövetségeket, hogy azt is belefoglalnák a rendeletbe, hogy visszavezetik a 15 százalékos ösztönző jutalékot a pénzügyi ellenőröknek, ha a vizsgálat során adóhátralékot állapítanak meg.

Édler András leszögezte, a vállalkozói szövetségek egyik intézkedéssel sem értenek egyet, amellett kardoskodnak, hogy ezek egyáltalán ne lépjenek érvénybe. A kamara elnöke viszont egyúttal emlékeztetett, hogy a társadalmipárbeszéd-csoport véleménye csak konzultatív jellegű, nem kötelező érvényű. Meglátása szerint elképzelhető, ugyan hogy időközben módosítják a tervezetet, ám a munkaadók azt tartják fenn, hogy a rendelet életbe ültetésére egyáltalán ne kerüljön sor.

Hírdetés

Mint Édler érdeklődésünkre rámutatott, a szociálliberális kormány egytől hat évig terjedő börtönbüntetést helyez kilátásba, ha a vállalkozó visszatartja, ám nem fizeti be a társadalombiztosítási járulékot. „Úgy viszonyulnak a vállalkozókhoz, mintha mindannyian eleve bűnözők lennének, börtönévekkel dobálóznak, holott ők működtetik az ország gazdaságát” – szögezte le a gazdasági szakember.

Szerinte megtörténhet, hogy a munkaadó egyszerűen elfelejti befizetni a pénzt az államkasszába, vagy valamiért késik, ez még nem bűncselekmény. Még ha utólag bebizonyosodik is, hogy ártatlan, ha elindul egy ilyen eljárás, az akadályozza a cégtulajdonost abban, hogy a feladataira összpontosítson, ez pedig visszaveti a vállalkozást – részletezte.

A kamara elnöke ugyanakkor az ellenőröknek az ösztönző jutalék visszavezetését is elhibázottnak tartja. Mint emlékeztetett, hét évvel ezelőtt sikerült ezt az ösztönzést megszüntetni, és most újra

visszatérhet az a rendszer, hogy a vállalkozó tudja, amint megjelennek az ellenőrök, kénytelen „zsebbe nyúlni”, mert ha keresnek, akkor úgyis találnak valami hibát, hogy aztán megkapják a jutalékot.

Ez Édler szerint ellenkezik azzal a fennen hangoztatott elvvel, hogy a megelőzésre fektetik a hangsúlyt, a prevenciós törvény is azzal a kimondott céllal jött létre, hogy az ellenőr ne büntessen rögtön, hanem első lépésben inkább adjon útbaigazítást.

A háromszéki gazdasági szakértő felidézte, amikor 2010-ben megszüntették az ellenőröket bírságolásra serkentő jutalékokat, növelték a béralapjukat, ám most mégis ugyanoda térnének vissza. Édler elmondása szerint a pénzügyminisztérium képviselője azzal érvelt az intézkedés szükségessége mellett, hogy ebből az alapból továbbképzőket szerveznének, ám ez sehol nem szerepel a tervezetben, abban a járandóságként határozzák meg a 15 százalékot.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »