A termésért adtak hálát a hívek Kisteleken

A termésért adtak hálát a hívek Kisteleken

Szentmisében adtak hálát a hívek az idei termésért a Csongrád-Csanád megyei Kistelek Szent István király-templomában, október 23-án. A szentmisét a nigériai származású Amanso Brendan Chika mutatta be.

A termésért hálát adó szentmise kezdete előtt is érdemes volt beülni a kisteleki templom padjába, mert a családok, s főként a gyerekek csillogó szemmel hozták kosaraikban a különböző terményeket, gyümölcsöket és zöldségeket, hogy az oltárnál elhelyezzék azokat.

A szertartás négy kisgyermek termésekhez kötődő tréfás, jókedvű mondókájával, kezdődött. Amanso Brendan Chika kisteleki káplán az alázatról szólt a szentmisén.

„Aki az úr előtt felmagasztalja magát, megaláztatik, aki viszont megalázkodik, felmagasztaltatik. Aki igazán, igaz szívből tesz Istenért, annak jár a jutalom” – mondta.

Hírdetés

Rámutatott: általában többnek akarunk látszani, hamis képet mutatunk kifelé. Visszaemlékezett rá, hogy ő maga is beleesett ebbe a hibába szegedi tanulmányai alatt. Barátainak iPhone-ja volt, neki egy új Samsungja. Kért kölcsön, zsebpénzét is rááldozta, majd saját mobilját becserélve megvette az áhított készüléket. Az a kérdés motoszkált ugyanis benne, milyen nigériai, ha neki nincs ilyen készüléke?

„És mit tettem? Csak problémát okoztam magamnak: az adósságot törleszteni kellett, zsebpénzem sem maradt, ráadásul az új készüléket sem tudtam kihasználni, mert több szolgáltatásért is fizetni kellett, amire már nem volt fedezetem – mesélte őszintén. – Nem szabad hamis életet élni. Nem szabad hazudni magunknak, mert akkor végünk van. Nem szabad arra törekedni, hogy megfeleljünk másoknak, a vélt elvárásoknak – mert nincs tökéletes ember. De lenézni sem szabad senkit, ha jobb, szerencsésebb az életünk… Fontos az alázat. Isten előtt nem érdemes hazudni, Isten előtt nem érdemes – sőt fölösleges – magadat másnak, többnek mutatni. Mindig legyél őszintén önmagad!” – biztatott szentbeszédében Brendan atya, aki a szertartás végén megáldotta az oltárnál elhelyezett terményadományokat.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/Délmagyar.hu

Fotó: Müller Péter

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »