A tengeralattjáró-katasztrófában meghalt áldozatok családtagjainak lehallgatásával vádolják az argentin exelnököt

Vádat emeltek szerdán Mauricio Macri korábbi argentin elnök ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy törvénytelen lehallgatásokat tett lehetővé a négy évvel ezelőtti tengeralattjáró-katasztrófában meghalt 44 áldozat családtagjainak körében.

Martin Bava bíró közlése szerint Macrit egyebek között olyan hírszerzési tevékenység engedélyezésével vádolják, amelynek során személyi adatokat gyűjtöttek, tároltak és használtak fel illegálisan.

A 62 éves Macri jelenleg a jobbközép ellenzéket vezeti hazájában, és a vádemelést azonnal politikai indíttatásúnak minősítette.

Hírdetés

A San Juan tengeralattjáró 2017. november 15-én süllyedt el, 44 fős személyzettel a fedélzetén. Egy évvel később találták meg az Atlanti-óceánban, az argentínai Valdés-félszigettel egy vonalban, a parttól 400 kilométerre. Az argentin haditengerészet vizsgálatai szerint a tragédiát műszaki hiba miatt bekövetkezett robbanás okozta.

A halálos áldozatok családtagjai számos alkalommal követelték, hogy osszanak meg velük minden információt, amit tudni lehet a szerencsétlenül járt tengeralattjáróról. Számos családtag annak idején arról számolt be, hogy követik, lehallgatják és megpróbálják megfélemlíteni őket.

Macri várhatóan fellebbez a szerdai bírósági döntés ellen. A volt elnök óvadék ellenében szabadlábon maradhatott, de nem hagyhatja el az országot.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »