A temetések drágulásáról határoztak a hamvazóüzemek – a nap hírei

Tovább emelkedett a szöuli halloweeni ünnepségek halottainak száma. Átfogó razziát tartott a rendőrség péntek éjszaka a főváros belső kerületeiben. Meghalt Lukáts Miklós, az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának egyházi kapcsolatokért felelős politikai államtitkára.

A helyi rendőrség adatai szerint 154-re nőtt a Szöul központjában tartott halloweeni ünnepségek halálos áldozatainak száma, miközben a sérültek száma elérte a százharminchármat. Helyi tisztségviselők szerint 37 ember állapota válságos. A szöuli hatóságok mintegy 270 eltűnt személyről értesültek. A dél-koreai elnök november 5-éig tartó nemzeti gyászhetet hirdetett és ígéretet tett arra, hogy kivizsgálják az esetet, hogy többé ne fordulhasson elő hasonló tragédia. Az államfő katasztrófaövezetté nyilvánította a baleset helyszínét a kormányzati források felszabadítása érdekében. A dél-koreai fővárosban tízezrek mulattak halloween alkalmából, amikor hatalmas tömeg áramlott be a Szöul egyik főutcájából nyíló, meredek, keskeny utcába, ahol számos közkedvelt étterem és bár található.

Átfogó razziát tartott a rendőrség péntek éjszaka a főváros belső kerületeiben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a NAV, Budapest Kormányhivatala, valamint a Közterület-felügyelet munkatársai az V., a VI. és a VII. kerületben tartottak ellenőrzést. A hajnalig tartó akcióban garázdaság miatt 1, körözés, illetve kábítószer birtoklása miatt 5-5 embert fogtak el. Összesen 7 esetben tettek szabálysértési feljelentést a rendőrök, a többi között közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása, garázdaság és köztisztasági szabálysértés miatt. Közterületi alkoholfogyasztásért 37 embert figyelmeztettek.

Magyarország mindig a békét sürgeti az ukrán-orosz háborúban, fegyverszünetet kell kötni, majd tárgyalni a békéről – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter egy amerikai tévécsatornának adott interjúban. Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország közvetlenül és erőteljesen érzi a háború hatásait. Példaként az itt maradt 1 millió ukrán menekültet említette. A tárcavezető beszélt az emelkedő energiaárakról is. Mint fogalmazott Magyarország 2 év alatt négyszeres árat is fizethet az energiaimportért.

A gabonaszállítási megállapodás felfüggesztésének visszavonására szólította fel Oroszországot az Európai Unió. Moszkva a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után döntött így. Oroszország szerint a támadásért Ukrajna mellett Nagy-Britannia is felelős. Ezt mind a két ország visszautasította. Az ukrán elnök kabinetfőnöke zsarolással vádolta meg Oroszországot, és azt mondta: megrendezett terrortámadások történtek a Krímben, amelyeket Oroszország hajtott végre.

Hírdetés

Szombaton is csaknem 11 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Az Országos Rendőr-főkaptányság tájékoztatása szerint 6.760 ember az ukrán-magyar határszakaszon, míg 4.184-en a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a szociális törvény javasolt módosítása miatt az LMP. A párt országgyűlési képviselője, Bakos Bernadett szerint a kormány az új törvénnyel azt mondja ki, hogy a saját szociális biztonságáért elsősorban az egyén a felelős, utána következik a családja, aztán az önkormányzatok, majd a civil szervezetek és csak legvégül az állam. Az ellenzéki politikus úgy látja, hogy a kabinet ezzel azt üzeni, hogy nem tud és nem is akar segíteni a rászorulókon a jelenlegi helyzetben, egy szociális és energiaválság idején.

Az inflációt követő bérrendezést, a minimálbér adómentességét és a munkavállalói jogok visszaállítását követeli az MSZP. Komjáthi Imre, a párt társelnöke szégyennek nevezte, hogy a kormány még mindig az alacsony bérekben látja az ország versenyképességét, mert az elmúlt 12 évben nem tudott egy olyan gazdaságot kiépíteni, amely a képzett, minőségi munkaerőre épül.

Őrtüzeket gyújtottak több székelyföldi településen is az autonómiaigény újbóli kinyilvánítására. A települések melletti magaslatokon gyújtott tüzeknél felolvasták azt a kiáltványt, amelyet a szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs jegyez. A dokumentum szerint a területi autonómia a biztonság, a béke és a jólét záloga lehetne Székelyföldön.

Januártól drágul a temetkezés az energiaárak emelkedése miatt – közölte a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke. Palkovics Katalin szerint a temetkezési vállalkozások régóta stabil, évente 30 milliárd forint körüli együttes forgalma a drágulások miatt emelkedhet, a temetések száma ugyanis visszaesett, mivel a pandémia enyhülésével kevesebben haltak meg, mint tavaly. Az egyesület vezetője hangsúlyozta, hogy a januári drágulásról a hamvasztóüzemek határoztak. A mértékéről decemberben jöhet létre megegyezés.

Életének 77. évében, súlyos betegség után október 30-án elhunyt Lukáts Miklós. Az Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának egyházi kapcsolatokért felelős politikai államtitkáraként számos történelmi egyház, valamint egyéb felekezet számára szerzett vissza a szocialista időkben kisajátított vagyont. Kormányzati munkáját követően evangélikus lelkészként tevékenykedett, 2019-ben a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel ismerték el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »