A tea egészségesebb, vagy a víz?

Kutatók megállapították, hogy már napi három pohár tea legalább olyan jó hatással van a szervezetre, mintha ennél jóval több vizet fogyasztanánk sőt, a teának egyéb egészségjavító hatásai is vannak.

Az European Journal of Clinical Nutrition szakértői most bebizonyították, hogy tévhit csupán az az általános vélekedés, miszerint a tea kiszáradást okozhat.

Az UK táplálkozáskutatói vizsgálataik során megállapították, hogy a tea nem csupán ugyanolyan hatékonyan hidratálja a szervezetet, mint a víz, hanem védi a szívet is, és bizonyos daganatok is ritkábban fordulnak elő rendszeres teafogyasztóknál.

Sejtkárosodás ellen a teával

A szakértők úgy vélik, a flavonoidok azok a kulcsösszetevők, melyek biztosítják a tea egészségmegóvó tulajdonságát. Ezek a polifenol antioxidánsok több ételben és növényben is megtalálhatóak, beleértve a tealeveleket is. Azt is kimutatták, hogy a segítségükkel megelőzhető a sejtkárosodás.
A tea egészségre gyakorolt hatásai

A zöld teának számos előnyös hatása van: felgyorsítja az anyagcserét, segít csökkenteni a magas vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, sőt még a fogszuvasodás ellen is véd.

A legtöbben kizárólag a filteres verziókat fogyasztják, de az igazi ínyencek itt is többre vágynak, mint egy kis aromára cukorral és citrommal. Nagyító alatt a filteres és a prémium, szálas teák.

Dr. Carrie Ruxton, közegészségügyi, táplálkozási szakértő és kollégái a Kings College Londonnál elemezték az összes olyan tanulmányt, mely a tea fogyasztás egészségre gyakorolt hatásairól szól. Bizonyítékokat találtak arra, hogy napi három-négy pohár tea elfogyasztása jelentősen csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát. Egyes vizsgálatok még azt is felvetették, hogy a tea fogyasztása összefügg a daganatokkal szembeni ellenálló képességgel, bár ennek bizonyítása már nem volt olyan egyértelmű.

A tea további egészségügyi hatásai között szerepel, hogy védi a fogakat a lepedékképződéstől és a fogszuvasodástól és erősíti a csontokat is.

Jobb, mint a víz

Dr. Ruxton így nyilatkozott: „A teafogyasztás valójában sokkal hasznosabb a szervezet számára, mint ha sima vizet innánk. A víz tulajdonképpen csupán lecseréli a szervezetben jelen lévő folyadékot, a tea emellett antioxidánsokkal is erősíti azt.”

A kutató kijelentette, csupán városi legenda, hogy a tea vízelvonó. „A koffeint vizsgáló tanulmányok kimutatták, hogy a nagy dózisú koffeinnek vízelvonó hatásai is vannak, éppen ezért sokan úgy vélik, hogy minden koffein tartalmú italok is kiszárítják a szervezetet, de ez nem így van. Még egy nagyon, nagyon erős tea vagy kávé elkészítése is jár egy nettó folyadékmennyiséggel, amit beviszünk a szervezetbe. ”

„Ráadásul a tea fluoridot is tartalmaz, ami jó hatással van a fogakra is” – mondta dr. Ruxton.

Egyáltalán nem ártalmas, igyuk bátran!

Nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy a tea bármilyen módon káros lenne az egészségre. Mindazonáltal a tea nehezítheti a vas felszívódását az elfogyasztott ételekből, éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy aki vashiánnyal küzd, az kerülje az étkezés ideje körüli teafogyasztást.

Dr. Ruxton és kutatócsapata arra az eredményre jutott, hogy az átlagos teafogyasztás manapság napi három csésze, ugyanis az üdítők egyre nagyobb népszerűsége miatt sokan már nem isznak olyan sok teát, mint korábban. Leginkább az idősebb, negyven év feletti korosztály fogyaszt sok teát, esetenként akár 70 százalékát is adja a napi folyadékbevitelnek.

Claire Williamson, a brit táplálkozástudományi intézet kutatója kijelentette: „A laboratóriumi körülmények között végzett kutatások kimutatták a tea potenciális egészségügyi előnyeit. Javasoljuk, hogy a napi folyadékbevitel legalább 1,5-2 liter legyen, ennek része lehet a tea is, ami egy kifejezetten egészséges ital.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Mennyi folyadékra van szükségünk?Folyadékbevitel idős korbanA takarékos vízfogyasztás hátulütőiRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: tea, víz, egészséges étrend, daganat, tanulmány, folyadékbevitelForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »