A távoktatás folytatódik minden iskolában január 11-től

A távoktatás folytatódik minden iskolában január 11-től

Csak az óvodák lesznek nyitva azon gyermekek számára, akiknek a szülei létfontosságú területen dolgoznak vagy a munkájuk jellegéből adódóan bejárnak a munkahelyükre. Erről az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium (MŠVVaŠ) sajtóosztálya tájékoztatta a TASR-t.

„Azt javasoljuk az iskolafenntartóknak, hogy főleg azok számára nyissák meg az iskolai klubokat, akiknek a szülei egészségügyi alkalmazottak, létfontosságú területen dolgoznak, vagy a munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthonról. Január 11. és 18. között lehet igényelni a járvány miatt kifizetett ápolási díjat (OČR) is. Az intézmények fenntartóinak egyúttal azt ajánljuk, hogy teszteljék le az alkalmazottaikat, a kiadásokat utólag térítik” – pontosított Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Az oktatási tárca terve szerint január 18-tól megnyithatnák az óvodákat, és újraindulhatna az oktatás az alapiskolák alsó tagozatán, illetve a speciális iskolákban. Az oktatási tárca javasolja a szülők és az alkalmazottak tesztelését.

Az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban ettől a dátumtól folytatják a távúton történő tanulást. A középiskolák végzős évfolyamai szintén megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy letesztelik a tanulókat és az alkalmazottakat.

Hírdetés

„A lockdown után, január 25-től a megszokott módon fognak működni az óvodák, illetve az alapiskolák alsó tagozatai. Az oktatási tárca azt javasolja az óvodáknak és az alapiskolák alsó tagozatainak, hogy teszteljék le az alkalmazottakat és a szülőket” – közölte az oktatásügyi minisztérium.

„Ez is az oka annak, hogy a széleskörű tesztelés ideje az eredeti január 8-10-i időpontról január 22-24-re tolódott át” – magyarázta a tárca. Hozzátette: ezek előzetesen megadott feltételek, és az alkalmazásuk a helyzet alakulásától fog függeni.

Az oktatásügyi miniszter az elmúlt napokban kezdeményezte, hogy üljön össze a szakértői konzílium, a tiszti főorvos és az egészségügyi miniszter, hogy egy közös ajánlást dolgozzanak ki a tanulók iskolába való visszatérésével kapcsolatban.

„Az oktatásügyi minisztérium ezért minél előbb ki akar adni egy határozatot, amely a tanulók iskolába való visszatérését fogja szabályozni. Az pedig továbbra is érvényes, hogy az a szülő, aki nem akarja iskolába küldeni a gyermekét, öt egymást követő tanítási napra igazolhatja a hiányzást” – magyarázta Gröhling.

Az óvodák január 4-től vagy be vannak zárva, vagy nyitva vannak azon gyermekek számára, akiknek a szülei létfontosságú területen dolgoznak, vagy a munkájuk jellegéből adódóan bejárnak a munkahelyükre. Az alap- és középiskolákban január 10-ig tart a szünet.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »