A távhőrezsi is kisebb lesz áprilisban

A távhőrezsi is kisebb lesz áprilisban

Az áprilisi távfűtésszámlával, de legkésőbb június 30-ig az összes távfűtött lakás tulajdonosának meg kell kapnia a téli rezsicsökkentés részeként járó 12 ezer forintos költségtérítést.

A távhőszolgáltatók az ügyfeleik áprilisi számlájában kötelesek érvényesíteni a kormány által elrendelt, 12 ezer forintos jóváírást – áll abban a kormányrendeletben, amely leírja a nagy téli hideg miatti fűtésköltségek mérséklését célzó téli rezsicsökkentés megvalósításának módját. A pénz csak lakás céljára használt ingatlanok után jár a háztartásoknak, akkor is, ha önálló díjfizetők, és akkor is, ha a szolgáltatás árát díjmegosztással vagy anélkül fizetik ki. Azoknak a fogyasztóknak, amelyeknek az áprilisi számlája nem éri el a 12 ezer forintot, a díjkompenzáció fennmaradó részét a következő hónapban, de legkésőbb június 30-ig kell megkapniuk.

Magyarországon kilencvenöt településen majdnem 650 ezer a távhővel ellátott lakások száma a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nyilvántartása szerint. Ennek alapján 7,8 milliárd forintnyi rezsicsökkentés várható. A pénzhez a szolgáltatók az energiapolitikáért felelős minisztériumban e célra létrehozott költségvetési előirányzat terhére jutnak hozzá április 15-ig. Ám előzőleg a kormányrendelet hatálybalépése utáni tizenöt napos, jogvesztő határidőn belül tájékoztatniuk kell a MEKH-et, hogy fogyasztókategóriánként hány ügyfelüket érinti a rezsicsökkentés.

Százhúsz napjuk van továbbá arra, hogy a hivatalt a kormányrendelet végrehajtása kapcsán felmerült kiadásaikról is értesítsék. A lakosságnak juttatandó, illetve a szolgáltatók költségeire kifizetendő összegekről a MEKH értesíti a minisztériumot.

Van azonban egy olyan felhasználói kör is – jellemzően társasházak –, amely levált a távhőszolgáltatójáról, hogy a hőt és a meleg vizet a saját, gázüzemű kazánjával állítsa elő, illetve az a kör, amely eleve gázkazános fűtéssel épült társasházba költözött. Közülük azoknak jár a téli rezsicsökkentés – de nem a távhő-, hanem a gázrezsioldalon –, akik a gázt az egyetemes szolgáltatásban vásárolják.

– válaszolta a Világgazdaság kérdésére Herpai Attila, a társaság szóvivője. Mint elmondta, a Főtáv értesülései szerint a saját kazánra váltók meghatározó hányada az egyetemes (korábban közüzemi) gázszolgáltatást választotta. Később a szabadpiacra lépettek egy része is az egyetemes szolgáltatás mellett döntött, hogy kivédhesse a versenypiaci árak ingadozását. A ma épülő társasházak közül egyre több már induláskor a Főtáv szolgáltatását kívánja igénybe venni.

A MEKH összesítése szerint az általa eladott távhő mintegy 80 százalékát a lakosság használja fel. Egy településen jellemzően egy távhőszolgáltató működik, néha több; arra is van példa, hogy egy szolgáltató több településen aktív.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »