A tavalyi volt az eddigi legmelegebb év az ázsiai kontinensen

A tavalyi volt az eddigi legmelegebb év az ázsiai kontinensen

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb év az ázsiai kontinensen a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint, az évi átlaghőmérséklet 1,39 Celsius-fokkal volt magasabb 1981-2010 átlagánál.

Az ázsiai klíma állapotáról kedden közzétett jelentésében az ENSZ szakosított szervezete megállapította, hogy a kontinens minden térségét érintette az átlagosnál nagyobb melegedés – írja az Origo.

Az ENSZ glasgow-i klímakonferenciája előtt néhány nappal közzétett jelentés szerint

“a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás Ázsia-szerte 2020-ban több ezer ember életét követelte,

több millió embert megfosztott otthonától és több százmilliárd dollárba került, súlyos károkat okozott az infrastruktúrában és az ökoszisztémákban”.

A WMO becslései szerint Kína mintegy 238 milliárd, India 87 milliárd, Japán 83 milliárd, Dél-Korea pedig 24 milliárd dollár kárt szenvedett emiatt.

Mint rámutatnak, a klímaváltozás veszélyezteti a fenntartható fejlődést, egyre növekvő élelmiszer- és vízhiányt, egészségi kockázatokat, környezeti károsodást okoz.

Hírdetés

“Az időjárás, az időjárási szélsőségek, különösen az áradások, viharok és szárazságok jelentős hatással voltak a térség számos országára” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

2020-ban az áradások és a viharok mintegy 50 millió embert értintettek a kontinensen, és több mint ötezer ember halálát okozták.

Ez kevesebb az elmúlt két évtized éves átlagánál, ami a sok országban bevezetett korai figyelmeztető rendszer sikerének köszönhető.

Tavaly az oroszországi Verhojanszkban mért 38 Celsius-fok az eddig feljegyzett legmagasabb hőmérséklet volt az északi-sarkkörtől északra.

A tengervíz felszíni hőmérséklete és a kontinens körüli óceánok melegedése a világ átlagánál magasabb volt: az Arab-tenger és a Jeges-tenger egy része háromszor gyorsabban melegszik.

Az északi-sarki tengeri jég minimum kiterjedése a második legkisebb volt a műholdas feljegyzések 1979-es kezdete óta.

A gleccserek zsugorodása felgyorsult a Tibeti fennsíkon és a Himalájában, 2050-re tömegük 20-40 százalékát fogják elveszíteni, ami a térség 750 millió lakójának életére és megélhetésére lesz hatással a jelentés szerint.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »