A tavalyi másfélszeresére nőhet a Mol nyeresége

A tavalyi másfélszeresére nőhet a Mol nyeresége

A 2017-es év harmadik negyedévének egyszeri tételei miatt javulhat kiugróan a Mol teljesítménye. Azzal kiigazítva már árnyaltabb a kép.

Ötven százalék fölötti emelkedést várnak a Mol nettó profitjában a Bloomberg és a Reuters, illetve a lapunk által megkérdezett szakértők. Az olajipari cég jövő szerdán teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. Tavaly ugyanebben a három hónapos időszakban 48 milliárd forint nyereségről számolt be a Mol, az idén azonban ebben a rubrikában jócskán 70 milliárd forint feletti szám állhat majd.

A Bloomberg konszenzusa ugyanis 73 milliárd forint, a Reutersé 75 milliárd, a Renaissance elemzője, Alexander Burgansky pedig még optimistább, és 76 milliárdra számít ezen a soron.

A készletátértékelési hatástól megtisztított EBIT-soron mindkét üzleti hírszolgáltatónál átlagosan 100 milliárd forint feletti eredményt várnak az elemzők a tavalyi 78 milliárdot követően, ám a Renaissance várakozása elmaradt ezektől az átlagoktól, ők szerényebb, mindössze 18 százalékos bővülésre számítanak ezen a soron.

A tisztított EBITDA, azaz kamatfizetés, adózás, rendkívüli tételek és amortizáció előtti eredmény tekintetében is pesszimistább a Renaissance, a tavalyi 150 milliárd forint után 25 százalékos bővülésre számít, míg a Bloomberg és a Reuters átlagosan egyaránt 30 százalék körüli pluszt remél.

Hírdetés

Burgansky szerint a kitermelés (upstream) EBITDA-ja 81 százalékkal ugorhatott meg, míg a finomításé (downstream) 4 százalékkal visszaeshetett, a fogyasztói szolgáltatások azonban 4 százalékkal több pénzt termeltek a Molnak.

„Az idei második negyedévhez hasonló számokkal állhat elő a július–szeptember időszakról a hazai olajtársaság. A drágább olaj miatt a kitermelés jól teljesíthet, ám a finomítás költségei pont emiatt megugrottak, így a marzsok is szűkültek. Különösen a petrolkémiai árrés csökkent. A drágább olaj miatti két hatás nagyjából kiegyenlítette egymást” – mondta Halas Zoltán.

Az OTP Alapkezelő portfóliókezelője felhívta a figyelmet, hogy a 2017-es harmadik negyedév számai egy ötvenmillió dollárnyi egyszeri tétel miatt alacsonyabbak voltak, így ha most az előző negyedévihez hasonló számokkal áll elő a cég, akkor az látványos javulásnak tűnhet.

„Ám az egyszeri tétellel kiigazítva már enyhe csökkenést jelezhetnek a harmadik negyedévi adatok. Valószínűleg jól teljesített a fogyasztói szegmens, amely a GDP-növekedésnél kicsit jobban bővülhetett. A jövőre nézve az a legnagyobb kockázat a Mol-részvényesek számára, hogy a megtermelt pénzt mire költi a társaság. A Poliol-projekt utáni beruházásokra figyelnek a befektetők” – tette hozzá Halas Zoltán.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »