A tartományi parlament elfogadta a jelképekről szóló határozatot

A tartományi parlament ma szavazattöbbséggel elfogadta a Vajdaság hagyományos jelképeiről és azok használatáról szóló határozatot, jelenti a Tanjug.

Kilencven képviselő támogatta a határozat elfogadását, hatan ellenezték, 13-an pedig tartózkodtak.

A határozat elfogadására voksoltak a Szerb Haladó Párt (SNS), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Szerbiai Szocialista Párt (SPS), valamint az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) képviselői, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) tagjai ellenezték, a Demokrata Párt (DS) és az Elég volt mozgalom (DJB) képviselői pedig tartózkodtak.

A vita során a fő témát a hagyományos címer jelentette, amely a Szerb Vajdaság címere 1848-ból, a DS és az LSV képviselői viszont azt állították, nem képviseli Vajdaság hagyományos szimbólumát, az SNS, az SPS és az SRS képviselői másfelől azt mondták, ez a Szerb Vajdaság autentikus jelképe, amelyet az 1848-as májusi országgyűlés döntése nyomán a szerb fejedelemségtől vettek át.

A javasolt hagyományos vajdasági címer a tartomány 1848-as címere, amelynek a csúcsán kereszt, gyöngyök és korona van, a palást hermelinből van, a közepén pedig egy pajzs látható, az alsó részén jobb oldalon egy olajfalevél-koszorú van, bal felől pedig tölgyfalevél-koszorú, mindkettő terméssel együtt. A hagyományos zászló pedig háromszínű, piros-kék-fehér.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »