A társas vállalkozások több mint fele Közép-Magyarországon működik

A társas vállalkozások több mint fele Közép-Magyarországon működik

A legtöbb vállalkozás a mezőgazdaságban, az ingatlanügyletek, a kereskedelem, valamint a tudományos és műszaki tevékenység területén tevékenykedett tavaly. A vállalkozások döntő többségénél kevesebb, mint 50 fő dolgozott.

A regisztrált gazdasági szervezetek száma meghaladta az 1 millió 870 ezret, ami 24 ezerrel több volt, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A nyilvántartott vállalkozások száma 22 ezerrel, a nonprofit szervezeteké 700-zal, az egyéb szervezeteké 1200-zal, a költségvetési és költségvetési rend szerint gazdálkodó szerveké 68-cal nőtt. A gazdasági szervezetek száma 1998 óta folyamatosan emelkedett 2014-ig, ez a tendencia jogszabályi változás következtében megtört.

A bővülés 2016-ban és 2017-ben ismét folytatódott, így számuk a 2014. évi csúcspontot már 1,2 százalékkal meghaladta. A vállalkozások 31 százaléka társas vállalkozás, 69 százaléka önálló vállalkozó volt. Előbbiek száma csökkent, utóbbiaké nőtt. A nyilvántartásban szereplő önálló vállalkozók száma 2017 végén 1 millió 190 ezer volt, 2,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ezzel 0,5 százalékponttal meghaladta a 2016. évi növekedést. A munkavégzés jellege szerint a mellékfoglalkozásúak aránya 45, a főfoglalkozásúaké 35, a nyugdíjasoké 20 százalékot tett ki. Az előző évek tendenciája folytatódott, a mellék- és a főfoglalkozású önálló vállalkozók száma emelkedett, a nyugdíjasoké pedig csökkent 2017-ben is.

Hírdetés

A társas vállalkozások több mint felének, az önálló vállalkozók negyedének a székhelye a közép-magyarországi nagyrégióban volt.

Békés és Bács-Kiskun megyék kivételével minden megyében emelkedett a vállalkozások száma, főként Pest, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékben. Országos átlagban ezer lakosra 176 vállalkozás jutott: 54 társas vállalkozás és 122 önálló vállalkozó. A legtöbb vállalkozás továbbra is a mezőgazdaságban, az ingatlanügyletek, a kereskedelem, valamint a tudományos és műszaki tevékenység területén tevékenykedett. A vállalkozások döntő többségénél kevesebb, mint 50 fő dolgozott.

Tavaly az újonnan regisztrált vállalkozások száma 7,4 százalékkal volt több, mint 2016-ban. A KSH adatai szerint mind a társas vállalkozások, mind az önálló vállalkozók új bejegyzéseinek a száma emelkedett.

A társas vállalkozások körében indított felszámolási eljárások száma az elmúlt három évben folyamatosan csökkent. A felszámolások csupán az egészségügyben nőttek, a többi nemzetgazdasági ágban mérséklődtek. A társas vállalkozásuk lezárására a végelszámolást választók száma 2017-ben 9,5 ezer volt, számuk 27 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ezt az eljárást döntően a mikrovállalkozások körében indították a tulajdonosok. Csődeljárás csupán 39 esetben indult az elmúlt évben. A megszűnt szervezetek száma 6,3 százalékkal elmaradt az előző évitől. A csökkenést a társas vállalkozások megszűnései okozták, miközben az önálló vállalkozók körében kismértékű emelkedést regisztráltak.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »