A társadalom fele szerint nem éri meg becsületesnek lenni

A társadalom fele szerint nem éri meg becsületesnek lenni

Döbbenetes eredménnyel zárult az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány felmérése: a hazai lakosság közel fele szerint nem éri meg tisztességesnek lenni.

A lakosság 48 százaléka úgy vélekedik, Szlovákiában nem éri meg becsületesen viselkedni, derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amelyet az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány megbízásából végeztek el, 1037, 15 év feletti személy megkérdezésével.

Hírdetés

Az alapítvány szerint a kisebb csalások később akár a korrupció komolyabb formáihoz is vezethetnek. Ha a diákok megszokják, hogy az írásbeli felmérések idején lehet csalni, vagy ezt normálisnak tartja, nagy a valószínűsége, hogy később egy diplomamunka megvásárlásával sem lesz problémája – mondta.

Az alapítvány szerint aggasztó, hogy azok, akik szerint csalni normális, főként a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. Ráadásul a fiatalokról kialakított összkép is rossz: a megkérdezettek 47 százaléka szerint adnának kenőpénzt, például azért, hogy bejussanak felsőoktatási intézményekbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »