A tanügyminiszter visszavonta a rendeletet, amellyel a szakszervezetek szerint felrobbantotta volna a gimnáziumi felvételit

A tanügyminiszter visszavonta a rendeletet, amellyel a szakszervezetek szerint felrobbantotta volna a gimnáziumi felvételit

Frissítés: Ecaterina Andronescu visszavonta a hétfői nap folyamán kiadott 3995-ös számú rendeletét, amellyel módosította volna a középiskolai felvételik kalendáriumát. A módosításról és annak visszavonásáról újságírók kérdezték a minisztert, de ő többször is kitért a válasz elől.

—————————————-

A Spiru Haret Szakszervezeti Tömb azt állítja, hogy „felrobbantja a gimnáziumi felvételit” Ecaterina Andronescu oktatási miniszter azzal a hétfőn kiadott rendeletével, amellyel módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak.

Hírdetés

„Ecaterina Andronescu tanügyminiszter május 13-án kiadta a 3995-ös rendeletet, amellyel módosítja a középiskolai felvételi kalendáriumát, annak ellenére, hogy annak egyes szakaszai már folyamatban vannak. A rendeletről egyik szociális partnerrel sem konzultáltak” – tájékoztat közleményében a tanügyi szakszervezeti tömb.

Az érdekvédelem szerint az oktatási minisztérium megközelítőleg egy hónappal elhalasztotta a szaknak megfelelő képességeket felmérő, kizáró jellegű vizsgák időpontját, amelyek a sport-, művészeti, tanítóképző és egyéb vokacionális iskolákban előzik meg a nyolcadik osztályt lezáró képességvizsgát és felvételit. A rendelet szerint ezekre az országos képességfelmérő vizsga előtt csupán néhány nappal kerülne sor. Ugyanaz a rendelet május 30-ára halasztja a líceumi és szakiskolai kilencedik osztályok által meghirdetett helyek számának közzétételét, ami pedig „súlyosan érinti a személyzeti mobilitást is”, mutat rá a Spiru Haret szövetség.

„Törvénytelen, amit az oktatási minisztérium tett. Nem űzhetsz csúfot a gyerekekből, szüleikből és pedagógusokból. Egyes szülők már ma elmentek a vizsgáztató központokba, hogy gyerekeiket beírassák a képességeket felmérő kizáró jellegű vizsgákra, néhány tanfelügyelőség megkezdte a középiskolákat bemutató börzéket, amelyeket már hónapokkal ezelőtt nekiállt megszervezni. (…) Az iskoláknak eddig még nem hagyták jóvá a beiskolázási keretszámot, és a hétfő este kiadott rendelet értelmében május végéig nem is fogják” – állítja Marius Ovidiu Nistor, a Spiru Haret tömb elnöke.

A szakszervezeti tömb a rendelet eltörlését követeli, ellenkező esetben tiltakozó akciókkal fenyeget. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »