A tanár fegyvere és Trump puskája

A tanár fegyvere és Trump puskája

Amerika-szerte hatalmas felháborodást váltott ki a tanárokból Donald Trump ötlete, hogy fegyverezzék fel a pedagógusokat, így szükség esetén meg tudják akadályozni az iskolai lövöldözéseket.

Az elnök szürreális javaslatáról beszámoló lapok weboldalait elárasztják a kommentek, sokan üzennek Trumpnak a Twitteren is. Íme, a New York Times által idézett egyik üzenet: „Tanárként szeretném tudatni önnel, hogy nem vagyok hajlandó lőfegyvert viselni a munkahelyemen, a gyerekek között. Nem vagyok rendőr, sem hivatásos katona, én gyerekeket tanítok, nem háborúba megyek naponta” – írta a houstoni Skye Warren.

A megdöbbentő elnöki agymenéssel szinte egy időben került elő az a videó, amelyen világosan látszik, hogy a 17 halálos áldozatot követelő floridai iskolai mészárlás helyszínén szolgálatot teljesítő egy szem fegyveres rendőr félt bemenni az épületbe, hosszú perceken át álldogált odakint, miközben a 19 éves Nikolas Cruz tüzelt a diákokra.

Az illető ráadásul az egyik helyi serifhelyettes, illetve csak volt, mert azonnal lemondott, mihelyt kitudódott a dolog, és örülhet, ha ennyivel megússza. Vagyis a felfegyverzett jófiúk jelenléte még nem garantálja a felfegyverzett rosszfiúk ártalmatlanítását. Trump, ez a rendkívül egyszerű lélek, nyilván így gondolta. Lehet, hogy túl sok lövöldözős filmet nézett, és összemosódott a fejében a való világ Hollywooddal? Komoly gondok lehetnek „odabent”, az utánozhatatlan frizura mögött, mivel a parklandi ámokfutás túlélőivel rendezett találkozón a Washington Post fotósa kiszúrt egy cetlit az elnök kezében, amelyre fel volt írva, mit mondjon. Tudom, csúnya dolog belenézni más személyes jegyzeteibe, én is kikérném magamnak, de most nem bírok ellenállni, íme: „Együttérzek veletek.” „Mi az, amit feltétlenül meg akartok osztani velem abból, amit átéltetek?” „Szerintetek mit kellene tennem?” És még néhány hasonló mondat szerepelt a papíron, amire nyilván nem lett volna szükség, ha Trump tanácsadói biztosak lennének abban, hogy az Egyesült Államok elnöke a helyzetnek megfelelően viselkedik, illetve ott munkál benne a legelemibb empátia. Most nyilván gondban vannak az elnök emberei, mert ezt a cetlit nem lehet megmagyarázni, indokolni, mint ahogy a tanári kar felfegyverzésére tett javaslatot sem.
 

Én is kifogytam a szavakból, inkább egy fotóról beszélnék, amelyet a napokban magam is megosztottam a Facebookon. Két nyolcéves forma gyerek néz a lencsébe. Egyiküknél egy kinde tojás, a másik egy félautomata lőfegyvert szorít magához. Felettük a kérdés: Mit gondol, melyikük tart olyasmit a kezében, amit betiltottak Amerikában a gyerekek védelme érdekében? Naná, hogy a kindertojás a helyes megfejtés…!


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »