A talajközeli ózon miatt lépett életbe riasztás Pozsonyban és környékén

A talajközeli ózon miatt lépett életbe riasztás Pozsonyban és környékén

A talajközeli ózon miatt lépett életbe riasztás szerdán Pozsonyban és környékén, és egészen visszavonásig érvényes – tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

„A szmogriasztás 180 mikrogramm/köbméteres légszennyezettségi koncentrációnál lép életbe” – közölte az intézet. Ha a koncentráció meghaladja ezt a határértéket, egészségi problémák jelentkezhetnek. Az ózon izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, mellkasi nyomást, köhögést, fejfájást okozhat. Főleg az idősebbeknek ajánlott az óvatosság, továbbá a légzőszervi betegeknek, a szívbetegeknek, az allergiásoknak és az asztmásoknak. Jobban ügyeljenek magukra a várandós nők és figyelni kell a gyerekeket.

Hírdetés

Krónikus tünetek akkor jelentkeznek, ha a szervezet tartósan ki van téve a magasabb felszíni ózonkoncentrációnak. Ezek légúti tünetek, a vérkép módosulása, allergiás reakciók és a szervezet ellenálló-képességének zavarai.

SHMÚ azt javasolja, hogy az emberek keveset tartózkodjanak a szabadban, rövidebb ideig szellőztessenek, és korlátozni kell a légszennyezéssel járó tevékenységeket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »