A tájékoztatást szolgáló játékos táblák hívják fel a figyelmet a parkbeli viselkedés alapszabályaira Ipolyságon

A tájékoztatást szolgáló játékos táblák hívják fel a figyelmet a parkbeli viselkedés alapszabályaira Ipolyságon

Az elmúlt két hétben az önkéntesek összefogásának köszönhetően megszépült az Ipolyság szívében lévő városliget. A rekonstrukció részeként új táblákat is elhelyeztek a park területén, azzal a céllal, hogy játékos formában hívják fel a figyelmet a parkbeli élet alapszabályaira.  

Hana Peničková evangélikus lelkész, a parkot gondozó önkéntesek egyike a Felvidék.ma megkeresésére kifejtette, négy évvel ezelőtt kezdték el a park felélesztését és önkéntesek támogatásával annak fenntartását. A tavasz végére halaszthatatlanná vált a park újbóli felújítása. Önkéntesek összehangolt munkájának eredményeként újra megszépült a terület.

A Műszaki Szolgáltatóüzem dolgozóival karöltve lekaszálták a füvet, felfrissítették a homokozót. Újrafestették a padokat és egyéb kinti bútorzatot. Kiválogatták a játékokat, apróbb munkálatokat végeztek az állatok kifutóján.

Részben adományként új padokat kaptak, emellett saját forrásból vásároltak új ülőalkalmatosságokat is.

Ugyanakkor a lelkész kifejtette:

Mint elmondta: az elmúlt időszakban sajnos egyes látogatók nem megfelelően viselkedett  a területen, szemeteltek, a kinti játékokat tönkretették, vagy nem rakták vissza a helyükre a játékokat. Mindezt rendszeresen az önkéntesek végezték el helyettük.

Egy látogató kezdeményezésére készültek el a játékos megfogalmazású táblák. Ezek a park használatának szabályzatát tartalmazzák a kicsik számára is érhető szöveggel.

Tán sok látogató eddig nem is tudta, hogy miként tartják rendben a parkot, illetve hogy a játékokat hová kell visszatenniük – véli a lelkésznő, majd hozzátette: ebben segítenek a most kihelyezett táblák.

A tábláknak köszönhetően a gyermekek és szüleik tudják majd, hogy merre található a játékjárművek parkolója, a homokozóban használatos játékok tárolója. Emellett az egyes növények mellett kis tábla figyelmeztet azok rendszeres öntözésére, melyhez kis öntözőkannákat is elhelyeztek a parkban.

Hírdetés

A szülőknek szól az az információs tábla, amely a park rendbetételére szolgáló kertészeti eszközök helyét mutatja. A táblák nem csak feladatokat, illetve betartandó szabályokat közölnek. Egy kedves kis tábla a kapu mellett a dísznövényekkel benőtt kulissza előtti fotózási lehetőségre hívja fel a figyelmet.

A táblákat szintúgy adományként kapták. A felújítási munkálatok során felhasznált festéket a transzparens számlán gyűjtött támogatásokból vásárolták.

Mint már írtuk, az Ipoly menti kisváros városligete túlnyomórészt önkéntesek áldozatos munkájának eredményeként maradhat fenn. Ehhez nélkülözhetetlen a parktámogatók önzetlen tevékenysége, nem lankadó lelkesedése, energiája.

A park fenntartását különböző módon támogathatják a helyiek és a környékbeliek. Az önkéntes munka mellett tárgyi és anyagi támogatásban is részesíthetik a parkot. Sok kedves látogató eszközadományokkal segíti a park szépülését. A pénzbeli támogatás az alábbi transzparens számlán lehetséges: SK5309000000005157429879.

Mint Hana Peničková lemondta: a park fenntartása az önkéntesek munkájának, a pénzbeli adományoknak, valamint az adójuk 2 százalékát a Szívvel Ipolyságért Polgári Társulás javára felajánlóknak köszönhető.

 

A városliget az elmúlt közel fél évtizede kedvelt pihenő- és szórakozóhelye lett a város lakosságának. A fák rengetege még a legmelegebb nyári napokon is hűs nyugalmat ad az idelátogatóknak. A gyermekeket számos játék, homokozó, játszótér várja. A madárház lakóinak száma egyre gyarapszik. Az elmúlt hetekben bővül a pávacsalád, pici pávák szaladgálnak a kifutón.

A park egyes lakóit örökbe lehet fogadni. Az örökbefogadó szülők anyagiakkal, valamint az örökbefogadott állatka lakhelyének rendbetételével támogatják védencüket.

Számos program valósult már meg a nyugalmat árasztó helyszínen. Az évszakhoz kötődő alkalmak mellett többek között a szépkorúak skandináv gyaloglás foglalkozásának is helyt ad közel fél éve. Itt helyezték el a város első, kupakgyűjtésére szolgáló tárolóját is.

– summázta gondolatait az önkéntesek vezetője.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »