A szűrés és a kórházak tehermentesítése a cél

A szűrés és a kórházak tehermentesítése a cél

Megkezdték a koronavírus-fertőzést kimutató antigén gyorstesztek elvégzését a családorvosi rendelőkben és tegnaptól fogadják a nem túl súlyos állapotú, pozitív teszteredményű, más betegségekkel is rendelkező pácienseket a kórházakban működő állapotfelmérő központokban.

Az egészségügyi minisztérium internetes honlapján (www.ms.ro) elérhető azoknak a családorvosi rendelőknek az országos névsora, amelyekben végeznek antigén gyorstesztet, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (www.dspcovasna.ro) pedig külön listán közli, Háromszéken melyik családorvosi rendelőkben oltanak koronavírus ellen és tesztelnek is, illetve ezeken kívül hol végeznek COVID-szűrést. Előbbi harminchárom tételt tartalmaz, utóbbi huszonnégyet. Lapunk érdeklődésére Ágoston László megyei közegészségügyi igazgató hangsúlyozta, az ingyenes antigén gyorsteszt csak azoknak jár, akiknél ez indokolt a tünetek és az orvosi vizsgálat alapján, de ha az illető utazás előtt kívánja bebiztosítani magát, nem jogosult a térítésmentes tesztelésre. Ha a páciens családorvosa nem kötött szerződést az egészségbiztosítási pénztárral gyorsteszt elvégzésére, az illető kérheti a mintavételt és annak kiértékelését más családorvosnál is, de a feltételek ugyanazok, vagyis a fertőzésgyanú tüneteinek jelen kell lenniük. Egymás utáni két ingyenes tesztelés között el kell telnie 48 órának.

Hírdetés

Az állapotfelmérő központok megnyitását illetően a szerződéses feltételek teljesítése lezárult, ezért ezek mostantól fogadhatják a COVID-pozitív eseteket a családorvosok ajánlása alapján, az időpont-egyeztetést is nekik kell kérniük – hangsúlyozza András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, az intézményük udvarán felállított állapotfelmérő központban négy fertőző szakos orvos és egy belgyógyász teljesít szolgálatot. Az egészségügyi minisztérium ezáltal még inkább szeretné tehermentesíteni a kórházakat, mert közelebbről a jelenleginél is több fertőzött betegre számítanak, ezért a közepes súlyosságú eseteket a családorvosnak kell követni – mondotta. A családorvos elvégzi az antigén gyorstesztet, ha negatív, de a tünetek alapján még biztosabb akar lenni a diagnózis felállításában, akkor kérhet PCR-tesztet a páciens számára a közegészségügyi igazgatóságtól. Ha az eredmény pozitív, kezelést írhat fel a beteg számára, aki hét napig otthoni karanténban marad, és követnie kell az állapotát. Ha ellenben súlyosbodik a betegség, és a családorvos úgy ítéli meg, hogy további kivizsgálásokra van szükség, kérhet időpontot számára az állapotfelmérő központban – hangsúlyozta András-Nagy Róbert. Ha ez a rendszer működik, akkor a COVID-sürgősségre és a koronavírusos betegek ellátását biztosító kórházi osztályokra csak a súlyos esetek kerülnek, a családorvos pedig szűrőként tudna működni ebben a rendszerben – véli a menedzser.

Az állpotfelmérő központba érkező páciens pozitív teszteredménye elérhető kell legyen a CoronaForms internetes platformon, ahová a családorvos tölti fel az információt – tájékoztatott az intézményvezető. Mivel csak a hivatalos úton megállapított fertőzés tényét veszik figyelembe, az otthon végzett antigén gyorsteszt nem jelent fertőzési igazolást. A biztosítottaknak fel kell mutatniuk az egészségbiztosítási kártyájukat. Aki nincs biztosítva és nem szerepel egyetlen családorvos listáján sem, de hivatalos úton végzett antigén gyorsteszt vagy PCR-eredménye pozitív, azt a megyei közegészségügyi igazgatóság irányítja egy adott családorvoshoz, aki, ha indokolt, időpontot kér számára a felmérő központba. A mobil központban végzett vizsgálatok alapján (állapottól függően klinikai, laboratóriumi, röntgendiagnosztikai vizsgálatokról van szó) javasol az orvos kezelést, az esetleges súlyosabb mellékhatások miatt a monoklonáris antitestek, antivirális szerek esetében a pácienssel közösen dönt – hangsúlyozza András-Nagy Róbert. Ha ez a rendszer működik, akkor a COVID-sürgősségre és a koronavírusos betegek ellátását biztosító kórházi osztályokra csak a súlyos esetek kerülnek, a szűrés és a nem túl súlyos esetek ellátása megtörténik a családorvosok és az állapotfelmérő központban szolgálatot teljesítő orvosok szintjén – véli a menedzser.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »