A Szövetség ellenzi a tévéműsorok feliratozási kötelezettségét

A Szövetség ellenzi a tévéműsorok feliratozási kötelezettségét

A Szövetség felszólította Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselőt, hogy hozza helyre a kormány által elkövetett hibát, és kezdeményezze a médiatörvény módosítását, méghozzá a magyar párt által szorgalmazott változásnak megfelelően szüntessék meg a kötelező feliratozást a nemzetiségi nyelvek esetében.

Forró Krisztián, a magyar gyűjtőpárt elnöke a szerdai sajtótájékoztatón kritikával illette a koalíciót, s annak magyar nemzetiségű képviselőit, amiért a médiatörvény módosításáról szóló szavazásnál hozzájárultak a feliratozási kötelezettség alóli kivétel megszüntetéséhez, ami a nemzetiségi műsorszórásra vonatkozott. A pártelnök hangsúlyozta, parlamenten kívüli pártként komoly eredményt értek el, hiszen a kulturális minisztérium elfogadta a Szövetség javaslatát, s a törvénytervezetbe bekerült az is, hogy az állam nyelvén már nem lesz kötelező feliratozni a magyar nyelvű műsorokat, ami elsősorban a regionális televíziókat tehermentesítette volna. A Szövetség képviselői szerint a változtatás, amelyet a kulturális minisztérium és a petíciós bizottság tárgyalása során sikerült elérni, megoldotta volna a magyar nyelvű televíziós műsorszórás több évtizede fennálló problémáját, amit már korábban a Velencei Bizottság is felismert.

A tavaly novemberi örömhír ellenére azonban a júniusi szavazás rosszul sült el. A Szövetség politikusai felhívták a figyelmet, Monika Kozelová (OĽaNO) módosító javaslatának köszönhetően a kivétel csak a rádióadásokra vonatkozik. Forró hangsúlyozta, az előterjesztett módosítás aláírói között szerepelt Gyimesi is. A politikus szerint mindez azt igazolja, hogy a jelenlegi törvényhozásban nincs olyan erő, amely képes lenne a nemzeti kisebbségek érdekeit képviselni. A szerdai sajtótájékoztatón a párt elnöke felszólította Gyimesit, tegye rendbe a hibát, aminek a részese volt, és változtassa meg a szabályt az eredetileg tervezett javaslat szerint. Közölte, a párt az Európai Parlamenthez fordul az ügyben, mivel a hatályos rendelkezés szembemegy a Velencei Bizottság ajánlásaival.

Hírdetés

Kiemelte, az utolsó pillanatban elfogadott változtatás előrelépés helyett inkább hátrányt jelent a kisebbséginyelv-használat terén. „Nem számítottunk arra, hogy az utolsó pillanatban egy törvénymódosító javaslatnak köszönhetően megváltozik ez a törvény. Többek közt ennek köszönhető az, hogy a feliratozás a jövőben továbbra is kötelező lesz a televíziós műsorszórás esetében, amennyiben az a nemzeti közösségek nyelvén történik” – jelentette ki Forró.

Hozzátette, a kormányprogram kisebbségekre vonatkozó ambiciózus terveiből egyelőre semmi sem valósult meg. Példaként említette, hogy Nyitra és Nagyszombat megyében nem terjesztették ki a kisebbséginyelv-törvény hatályát megyei szintre, nem jött létre a kisebbségi hivatal, valamint elakadt a kisebbségi törvény. Úgy véli, az elért eredmények nem születhettek volna meg a Szövetség szakértőinek munkája nélkül, beleértve a Csemadok-törvényt és a kisebbséginyelv-használatot bővítő táblatörvényt egyaránt.

Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke előrelépésnek tartja, hogy a televíziós műsorszórásra vonatkozóan a népszámlálás eredményei alapján az arányosság elve érvényesül a törvényben, a pénzügyi fedezet körüli csendet azonban aggasztónak véli. Kiemelte, a kérdés az, hogy 2023-ra megjelenik-e a költségvetésben a szükséges pénzforrás. „Ha nem, akkor ez is marad az üres ígéretek szintjén” – tette hozzá.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »