A Szövetség-Aliancia saját törvényjavaslatot dolgoz ki a kisebbségek jogállásáról

A Szövetség-Aliancia saját törvényjavaslatot dolgoz ki a kisebbségek jogállásáról

A Szövetség-Aliancia saját törvényjavaslatot dolgoz ki a kisebbségek jogállásáról, és nyilvános vitát indít a kérdésben. Erről Forró Krisztián pártelnök beszélt a Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen Mózes Szabolcs (Összefogás platform), Rigó Konrád (Most-Híd platform) és Őry Péter is részt vett.

Forró szerint a kormány számára láthatóan nem prioritás a nemzeti közösségek jogállása, ennek egyértelmű jele, hogy a költségvetési tervezetben nem is kapott forráskeretet a Kisebbségi Hivatal felállítása, a kormány által ígért kisebbségi törvény pedig nem került napirendre.

Forró hangsúlyozta:

“A kisebbségi törvény kapcsán sincs semmilyen előrelépés. Bukovszky László kisebbségügyi kormánybiztos kidolgozta a törvényjavaslatot, és ebben segítégére voltak a Szövetség szakértői is, a törvény azonban mégis elveszett a bürokrácia útvesztőiben, sajnos senki nem foglalkozik vele. Ezért úgy döntöttünk, hogy a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban saját javaslatot dolgozunk ki, amit az év elején a nyilvánosságnak is bemutatunk, nyilvános vitára bocsátva ezzel”

Hírdetés

mondta a pártelnök. Hozzátette, hogy a saját javaslat kidolgozását két dolog indokolta. Az egyik, hogy a Szövetségnek “benne van a DNS-ében”, hogy a nemzeti közösségek sorsát a szívén viseli.

“A másik ok pedig az, hogy ha alakul is valamilyen előrelépés a nemzeti közösségekkel kapcsolatban, akkor az nagyon gyorsan lekerül a porondról. Emlékszünk még arra az esetre, mikor a médiatörvénnyel kapcsolatban mi is bekapcsolódtunk a törvényalkotási folyamatba, (…) viszont a legerősebb kormánypárt, az OĽANO képviselőasszonyának köszönhetően a legfontosabb szempontok kikerültek az törvényből”

mondta Forró.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »