A szórvány a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok középpontja

A vajdasági magyar szórvány áll az ez évi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok középpontjában, amely október elsején veszi kezdetét Palicson.

A vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának nyitóünnepsége ökumenikus istentisztelettel kezdődik Palicson, majd köszöntőt mond Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. Ezt követően megnyitják a Bukovinai székely varrottasok című kiállítást – közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.

A műsorban szórványtelepülések művészei lépnek fel, köztük a bácskertesi Krajcárka énekcsoport, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület néptánccsoportja, Szatmári Anna székelykevei mesemondó, Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes és Bogdán József papköltő.

Az ünnepi játékok keretében fogják bemutatni a Magyar Szó című újvidéki napilap Szórványlétben című kötetét.

Az ünnepi játékok programsorozatának célja ráirányítani a figyelmet a művészetek minden területére. A rendezvénysorozat keretében rendezik meg minden év januárjában a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét Zentán, tavasszal megszervezik az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. Emellett egész évben számos helyi és regionális kulturális programot szerveznek.

Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották, majd hosszú kihagyás után 1992-ben élesztették újra a hagyományt. A rendezvény lehetővé teszi a kulturális és művészeti műfajok bemutatkozását a Vajdaságban. Megjelenik a zene, a tánc, a folklór, az irodalom, a színjátszás, a film és a képzőművészet is.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »