A szőlőtermesztők is az állam segítségét kérik

A szőlőtermesztők is az állam segítségét kérik

A Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének becslése szerint az elkövetkező öt évben az ország területén közel 2000 hektárnyi szőlészetet szüntetnek meg a szőlőtermesztés veszteséges volta miatt akár más terményekkel, akár a magyarországi, ausztriai vagy csehországi szőlészetekkel összehasonlítva, közölték a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetségének képviselői. 

Idén a szőlőtermesztés számított a legkevésbé megtérülő ágazatnak. Az aszály eleve csökkentette a hozamot, majd ezt követően a csapadék és a hűvös időjárás bevégezték a munkát, aminek következtében kevesebb szőlő termett. A hozamcsökkenés legalább 10 százalékos, viszont közel 20 százalékkal megnövekedtek a költségek. Azoknak, akik nem tudták leszüretelni a termést, még nagyobbak a veszteségeik.

A teraszos szőlőművelők ráadásul 30 százalékkal kevesebb támogatást kapnak, mint a sík terepen szőlőt termesztők, holott a művelés igényessége és költségei jóval magasabbak.
Az agrárágazat menedzselésének 2017-től tapasztalható hiányosságai a szőlőtermesztők szerint odáig vezettek, hogy a restrukturálási tervezetbe bekapcsolt szőlészetek az eredeti összeghez képest 34 százalékkal kevesebb támogatást kapnak.

Hírdetés

Mindezek mellett a borfogyasztás idén 15 százalékkal csökkent. Az emberek ugyanis a jelenlegi bizonytalan helyzetben fokozottan takarékoskodnak, ami megmutatkozott a borfogyasztáson is, s az emelkedő árak ezt a helyzetet tovább bonyolították. Az Európai Unió új koncepciókat fogadott el, melyek megnehezítik a bor eladását, az új címkék is növelik a költségeket, figyelmeztet a szövetség.

Ezért a Szlovákiai Szőlészek és Borászok Szövetsége a környezetvédelmi minisztériumhoz fordul azzal a kérdéssel, hogy támogassa a szőlészeteket mint a védelemre szoruló ökoszisztéma részét, melyeknek nemcsak történelmük és hagyományaik vannak, hanem segítenek a klímaváltozás elleni harcban is.

„Ugyanakkor a mezőgazdasági minisztérium támogatását is kérjük, mert a kormány segítsége nélkül nincs esélyünk a túlélésre ebben a nehéz időszakban“ – tette hozzá Štefan Šimák, a bazini Zámocké vinárstvo Kft. képviseletében.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »