A Szolnoknak nincsenek mumusai

A bajnokság alapszakaszában és az Európa Kupa menetelésben elfáradt Szolnoki Olaj irányítását Pór Péter helyett Sztojan Ivkovics vette át. A férfi kosárlabda középszakaszába a tabella élén érkező csapatról, valamint a válogatottról is faggatta a Magyar Nemzet a kiváló szakembert.

– Helyreállt a világ rendje?
– Mondhatjuk, nagyjából igen, bár eddig is remek munka folyt a csapatnál, a kollégám, Pór Péter szakmai tudására egyáltalán nem lehetett panasz. Mutatja ezt, hogy a nemzetközi porondon története legjobb eredményét érte el a csapat. Ezután kicsit leültünk, de a céljaink nem változtak, ugyanúgy a címvédésre törekszünk, és ugyanolyan nyomás alatt vagyunk, mint korábban – mondta Sztojan Ivkovics, a Szolnoki Olaj vezetőedzője.

– Mi változott a csapatnál?
– Volt némi szerkezetbeli problémánk, és apróbb fegyelmi gondok is adódtak a csapatnál, amelyek a fáradtság számlájára írhatóak. Ezeket kellett orvosolni a középszakasz előtt. Úgy érzem, a gödörből sikerült kimásznunk, és bár nem vagyunk egyszerű helyzetben, a célunk ebben a periódusban is csak a győzelem lehet.

– Ami nem lesz egyszerű, hiszen vannak a csapatnak mumusai, amelyek…
– Nem, nem. Nincsenek mumusaink – vág közbe nevetve a szakember. – Nehéz ellenfeleink vannak. A ZTE, a Körmend és ahogy láttuk, az Atomerőmű is tud meglepetést okozni. Arra kell törekednünk, hogy a középszakasz során minél kevesebbszer lepődjünk meg, mindenképpen hozzuk a hazai mérkőzéseinket. Ehhez pedig az kell, hogy a védekezésünk javuljon, nem várhatunk arra, hogy az ellenfél hibázzon. Itt, a középszakaszban minden győzelemnek külön súlya van, ezért sem szeretek távlatokban előre nézni, sokkal inkább lépésről lépésre haladok.

– Az Alba ellen szoros mérkőzésen győztek, ugyanakkor kritikus és önkritikus is volt egyben. A találkozót követően azt nyilatkozta, hogy a Szolnok rossz játékkal is nyerni tudott, s ez mutatja a hazai erőviszonyokat…

– Nem pontosan ezt mondtam. Inkább arra utaltam, hogy minden csapatnak megvannak a saját gondjai, a saját nehézségei, amelyekkel meg kell küzdenie, és mindenki a sajátját érzi a legnehezebbnek.

– Ha kapitányi szemmel nézi, akkor milyennek látja a hazai mezőnyt?
– Sajnos a magyar játékosok kevésbé játszanak vezető szerepet, de ez a szabályok miatt van, egyszerre öt légiós lehet a pályán, így a magyarok alig jutnak szóhoz. Szerintem elsősorban a szabályokon kell változtatni ahhoz, hogy a hazai mezőny erősödéséről beszélhessünk.

– A válogatott minden bizonnyal erősödni fog, hiszen az Euroligában remeklő Hanga Ádám bejelentette, hogy két év kihagyás után szeretne csatlakozni a csapat felkészüléséhez.
– Igen, én is többször egyeztettem erről Ádámmal. Nagyon örülök, hogy végre egészséges, abszolút csúcsformában kosarazik az Euroligában, és a visszatérése sokat lendíthet a csapaton.

– Mennyire lesz nehéz az Európa-bajnoki selejtezősorozat?
– Úgy kell gondolkozni, hogy minden mérkőzés nehéz. A papírforma alapján Luxemburgot mindkét meccsen meg kell verni, de a macedónok és a britek okozhatnak fejtörést. Ugyanakkor azt mondom, alakulhatott volna rosszabbul is a sorsolás, nem kell félni senkitől, de tisztelni kell az ellenfeleinket. Július huszadikán kezdjük a csapattal a felkészülést, augusztus végén játsszuk az első meccsünket, bízom benne, hogy elég időnk lesz összekovácsolódni, bár a csapat nagyrészt ugyanazokból áll, mint az elmúlt években.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »