A szokásos őrizetbe vételek Minszkben is

Mintegy száz ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe szombaton Minszkben a fehérorosz hatóságok nem engedélyezett demonstrációkon való részvétel miatt – közölte a fővárosi végrehajtó bizottság belügyi részlege.

A rendőrség tájékoztatása szerint Minszkben rövid ideig tartó és kis létszámú ellenzéki tüntetéseket tartottak. A tiltakozók között voltak, akik az utak mentén legfeljebb 30 fős csoportokban élőláncot alakítottak, a hatóságok szerint főleg azzal a céllal, hogy fényképeket készítsenek, és azokat a közösségi médiában posztolva "azt a látszatot keltsék, mintha tömegtüntetések történtek volna".

#Moscow’s going full #Minsk. #Navalny pic.twitter.com/lqfT34wd0q

— Ayse Artun ❤️✊🏻✌🏻 (@ayseartun) January 23, 2021

Hírdetés

Szombat reggel a tiltakozók kis csoportokban több városnegyedben az udvarokon gyülekeztek, majd az ellenzék által használt fehér-piros-fehér zászlók alatt felvonultak kerületükben, illetve Minszk központjában is. A fővárosi rendőrség ismételten felszólította az állampolgárokat, hogy "ne üljenek fel a provokációknak", és ne vegyenek részt a nem engedélyezett demonstrációkon.

Az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával újabb mandátumot szerzett, rendszeressé váltak a tüntetések Fehéroroszországban. Lukasenka azóta emigrációba kényszerített fő ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja, aki hivatalosan 10,12 százalékot kapott, de az ellenzék számításai szerint valójában megnyerte a választást, a múlt év végén arra szólította fel híveit, hogy tömegtüntetések helyett a tiltakozás más formáit alkalmazzák, kisebb létszámú helyi felvonulásokat, flashmobokat, performance-okat tartsanak.

Az ellenzék Lukasenka lemondását és új választást követel, az elnök azonban nem hajlandó erre, helyette alkotmánymódosítást helyezett kilátásba. Lukasenkát számos nyugati ország és az EU sem ismeri el törvényes államfőnek, és célzott szankciókkal is sújtották kormányának tagjait.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »

Hírek

Legújabb hírek