A szocionista pézügyér felesége nagykövetnek jó lesz – a FIDESZ kormánynál

Várhatóan Dobolyi Alexandra volt MSZP-s európai parlamenti képviselő lesz hazánk moldovai nagykövete – írja az Index. Dobolyi Alexandra férje Veres János, aki az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, korábban az MSZP alapító tagja, országgyűlési képviselő, 2005 és 2009 között pedig pénzügyminiszter volt.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A külügy szerint Magyarország moldovai nagykövete jelenleg Szilágyi Mátyás. A váltásra a tervek szerint 2017-ben kerül sor. A nagykövetek kinevezésénél a kormány “a szakmai szempontokat helyezi előtérbe, így az össznemzeti érdekek képviseletét, a diplomáciai ismeretek meglétét, a megfelelő nyelvtudást”.
Dobolyi Alexandra végzettsége, szakmai és politikusi előélete (EP-képviselő, szakterületen szerzett tudományos fokozat stb.) alapján alkalmas arra, hogy Magyarországot külföldön diplomataként képviselje – írja a minisztérium.

Dobolyi politikai karrierje a Fény utcai piacon kezdődött, ahol találkozott Kovács Lászlóval, az MSZP korábbi elnökével, akkori uniós biztossal, akivel apja révén már régebbről ismerték egymást. Dobolyi 1998 májusától az MSZP-frakció külügyi osztályán dolgozott, 2002-2004 között az MSZP külügyi titkára volt.
2004-től 2009-ig az MSZP európai parlamenti képviselőjeként dolgozott.

Itt is főként külkapcsolatokkal foglalkozott, a bolgár-román csatlakozás illetve orosz és kínai ügyekben volt aktív. Akkori értékelésünk szerint tevékenysége még a szocialista frakción belül is értetlenséget váltott ki, miután többször kiállt Kína vagy éppen Oroszország igaza mellett az emberjogi vitákban. Dobolyi Alexandra a brüsszeli EP-képviselőség végeztével a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Veres János titkárságvezetője lett – olvasható az Indexen.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »