A szocik botrányembere irányítja a háttérből Zuglót

A szocik botrányembere irányítja a háttérből Zuglót

Az ember, aki a háttérből irányít címmel közölt cikket csütörtökön a Figyelő hetilap Tóth Csabáról, Zugló MSZP-s országgyűlési képviselőjéről, aki noha országosan ismert politikus, mégsem kerül soha a frontvonalba. Inkább háttérből irányít.

Tóth Csaba – bár a politizálás mellett vállalkozó is – üzleti kapcsolatait sem szokta nyilvánosan felvállalni. Minapi hír, hogy idén Lévai Katalin is elindul Zuglóban, az MSZP, és a Párbeszéd közös jelöltje, Tóth Csaba ellen. Nem kizárt, hogy a kampány során megállapodás születik, mert a lap szerint Tóth bizonyított másfél évtized alatt, „nagy rutint szerzett a politikai alkuk terén”.

„Zugló szürke eminenciása” 2002-ben jelent meg a politika porondján, mint Vas megyei MSZP-s. Rá egy évre már megyei elnökhelyettessé avanzsált, és akkoriban lett megvádolva a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke által, hogy Tóth úgy duzzasztotta meg pártjának tagságát, hogy pénzt fizetett a belépőknek.

A botrány miatt előbb kizárták a pártból, majd visszavették, mert az országos vizsgálat fölülbírálta az etikai bizottság korábbi döntését. 2004-ben tovább ívelt a karrierje, megyei elnök lett, belépett a prominens MSZP-seket felvonultató Mozaik Klubba: Hagyó, Bárándy, Újhelyi, Mesterházy, Vadai és Leisztinger Tamás neve fémjelezte a csoportot. Utóbbihoz üzleti szállal kapcsolódott Tóth, MSZP-s berkekben már akkor is „Leisztinger embereként” emlegették, cégei beszállítói voltak a milliárdos vállalkozásainál.

2004-ben Tóth nevét újabb skandallum kapcsán emlegették. Az elhíresült ifjúsági szervezet-alapítási eljárás vádlottja lett, Zuschlag Jánossal és Szabó Bálinttal együtt. Utóbbit akkoriban – saját bevallása szerint – inzultálták és megerőszakolták. Ennek hátterében, korabeli lapértesülések szerint, szintén Tóth Csaba és Ipkovich György „párharca állhatott.” Az újabb vasi botrányt Tóth Csaba már nem úszta meg: Hiller István menesztette a megyei szocialista párt éléről – írja a Figyelő.

Hírdetés

Pár évre rá Zuglóban lett ismét aktív, és megjelenését követően ott is gyanúsan megnőtt a tagság létszáma. Nem csoda, hogy hamarosan meg is választották a zuglói szocialisták elnökének. A régi Mozaik Klubosok – Bárándy és Tüttő – asszisztáltak hozzá. A parlamentbe pedig úgy jutott be, hogy nem kapott elég voksot ugyan, de mivel Horváth Csaba  a budapesti közgyűlésben akart lenni, Tóth ült be a helyére az Országgyűlésbe.

A lap szerint manapság is botrányok sora kötődik Tóth Csaba nevéhez. Bizalmasa, Sápi Attila – adósságot és felszámolt cégeket hagyott hátra –,  gyanús körülmények közötti eltűnése miatt Tóthot is meghallgatta a rendőrség.

Tóth Csaba az utóbbi időben Karácsony Gergely révén egyre nagyobb befolyással bír. Komoly üzleteket bonyolít le: ő felügyeli a köztéri parkolási rendszert és a kerületi közbeszerzéseket. Az a hír járja: valójában nem is Karácsony, hanem Tóth Csaba irányítja Zuglót – tárja fel cikkében a Figyelő.

forrás: Figyelő / hirado.hu

The post A szocik botrányembere irányítja a háttérből Zuglót appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »