A Szociális Biztosító elkezdte újraszámolni 135 nyugdíjas havi nyugdíját

A Szociális Biztosító elkezdte újraszámolni 135 nyugdíjas havi nyugdíját

A Szociális Biztosító elkezdte újraszámolni 135 nyugdíjas havi nyugdíját. Tizenhárom éve megoldatlan feladatról van szó: A 2004 előtti nyugdíjrendszer szolidáris-alapú volt, az utána következő már érdemi alapú.

A mai szerint a magasabb bért keresők magasabb nyugdíjat kapnak. A 2003 végén 2004 elején nyugdíjba vonulóknál azonban még máshogy volt: aki jobban keresett, az sem kapott jobb nyugdíjat.

Ma Szlovákiában 450 ezer olyan polgár él, aki még 2004 előtt vonult nyugdíjba. Az állam által most tervezett „kártalanítás” csak a harmadukat érinti majd. Ráadásul nem a legalacsonyabb nyugdíjból tengődőknek hozna többet a postás, hanem azoknak, akiket a régi rendszer miatt „rövidítettek meg”.

Az ő nyugdíjuk januártól fog emelkedni. A Szociális Biztosító szerint vagy az érintett nyugdíját vagy megemelik, vagy pedig változatlanul hagyják, ha az új számítások után kisebb lenne a nyugdíjuk összege.

Az új összegről a nyugdíjas beleszólása nélkül határoznak. 135 ezer nyugdíjas havi juttatását kell átszámolniuk az új rendszer szerint jövő októberig. A megállapított kárpótlást visszamenőleg is kifizetik.

Három lehetőség áll fenn:

Novemberben már 52 ezer érintett havi nyugdíját számolták át a Szociális Biztosítónál. Azokról van szó, akik 1988. okt. 1-je előtt mentek nyugdíjba, és a kapott összeg azóta sem változott (a valorizáción kívül). Az ő esetükben várható a 25,50 eurós emelés.

További 83 ezer nyugdíjas, akik havi juttatásukat 1988. október 1-je és 2004. jan. 1-je között kapták, egyéni elbírálást kapnak, itt lehet több, vagy kevesebb összegű pótlás.

eTrend.sk

Nyitókép: eTrens.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »