A szlovákok jobban bíznak az Európai Parlamentben, mint a szlovák kormányban és parlamentben

A szlovákok jobban bíznak az Európai Parlamentben, mint a szlovák kormányban és parlamentben

POZSONY. Tavaly ősszel a szlovákok 48 százaléka bízott az Európai Unióban, ami több, mint amennyi tavasszal volt. Többen szavaztak bizalmat az Európai Parlamentnek, mint a szlovák törvényhozásnak, s ugyancsak többen hisznek az Európai Bizottságnak, mint a szlovák kormánynak. Szlovákia lakossága az EU legpozitívabb eredményei között említette az emberek, a termékek, a szolgáltatások és az euró szabad mozgását. Hátrányai közé sorolta a bürokráciát és a pénzek pazarlását – derül ki az Eurobarometer felméréséből, amelyben 28.000 válaszadó közreműködött.

"Valamivel nagyobb az EU-ba vetett bizalom. Az Európai Bizottság iránti bizalom tavaly tavasztól őszig 44 százalékra nőtt. Szintén nőtt az európai intézmények iránti bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus is" – mondta el Ladislav Miko, az EB szlovákia külképviseletének vezetője. Hangsúlyozta: a szlovákok hozzáállása inkább EU-párti, mint általában a többi uniós tagország polgáraié. Miko örül annak, hogy az EU és intézményei irányában megnyilvánuló bizalom egyre nő. "A 40 százalék alatti értékről 40 százalék feletti értékig jutottunk" – jegyezte meg. Hozzátette: időnként meginog ez a bizalom, de aztán mindig vissza-visszatér – tájékoztat a TASR hírügynökség.

"Szlovákiában hasonlóképpen pozitívan tekintünk az EU-ra, mint ahogy általában az uniós polgárok" – árulta el Alexander Karvai, a Kantar TNS munkatársa. Hozzátette: a legtöbb szlovák semlegesen tekint az EU-ra. Legpozitívabban a Lengyelországban és Magyarországon néznek arra, miközben negatívabban viszonyulnak az osztrákok és a csehek. A válaszadók arra a kérdésre is feleltek, hogy számukra mit jelent az EU. "A szlovákok számára leginkább az eurót és az utazást jelenti. Ez az a két top terület, amellyel az emberek azonosítják az EU-t. Negatívumként az EU-val kötik össze a bürokráciát és a pénzpazarlást. Ezt a két dolgot az emberek közvetlenül látják, észreveszik" – sorolta Karvai.

A felmérés alapján az emberek EU iránti szoros kapcsolata is nőtt – ezt 60 százalékuk érzékeli, ami a tavalyi tavaszi adatokhoz viszonyítva további növekedést jelent. "Átlagosak vagyunk" – mondta Karvai, hozzátéve ez a Cseh Köztársaságban kisebb. A válaszadók 75 százaléka uniós polgárnak érzi magát. A szlovákok az EU-ra egy modern, demokratikus és előre tekintő formációként tekintenek. Jövőjét illetően a szlovákok 59 százaléka optimista.

Pavol Baboš, a Komenský Egyetem Bölcsészkarának politológusa  viszonylag stabilnak nevezte a szlovákok EU iránti bizalmát. Az európai intézmények iránt a hazaiaknál jobban megnyilvánuló bizalmat azzal magyarázza, hogy az EP és az EB messzebb vannak a hazai törvényhozásnál és kormánynál. "Ezek ugyanis közelebb vannak és azokhoz különféle botrányok kötődnek, míg az EP és az EB esetében a polgárok hasonló ügyekről nem szereznek tudomást, nem is kerülnek nyilvánosságra például a korrupciós ügyek. Tehát a szlovákiai politikai intézmények iránti bizalom ezért kisebb" – mondta Baboš.

Az EU iránti bizalom ellenére Szlovákiában kevesen szavaznak az európai parlamenti választások során, legutóbb mindössze 13 százalékuk. Baboš szerint az emberek ezt különféleképpen indokolják.

"Főként azért nem tartják fontosnak ezeket a választásokat, mert szerintük ott semmi fontos dologról nem döntenek. Hiányolják a politikai versenyt, és nem tudják elképzelni azt, hogy az a pár szlovákiai EP-képviselő át tudja ültetni az akaratát a több száz képviselő között" – magyarázta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Eurobarometer eredményei szerint az emberek nagy része nem rendelkezik világos véleménnyel az EU-ról, ezért könnyen befolyásolhatók.  


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »