A szlovákok és a csehek jutnak a legnehezebben saját lakáshoz. Vajon hány fizetésre van szükségük a lakásvásárláshoz?

A szlovákok és a csehek jutnak a legnehezebben saját lakáshoz. Vajon hány fizetésre van szükségük a lakásvásárláshoz?

A szlovákiai polgároknak csaknem 13 éves bruttó bérre van szükségük egy 70 négyzetméteres új lakás megvásárlásához – derült ki a Deloitte társaság aktuális jelentéséből.

20 százalékos áremelkedés

– állítja a társaság.

Szlovákiában is csaknem 20 százalékos áremelkedést regisztráltak. Egy új lakás négyzetméterára 2 650 euró.

A saját lakás kapcsán a cseheknek és a szlovákoknak van a legnehezebb dolguk az európai országokban, nekik ugyanis megközelítőleg 13 bruttó éves fizetésre van szükségük egy 70 négyzetméter alapterületű új lakás megvásárlásához.

„A tavalyi publikációban közölt adatokhoz képest a szlovákiai polgároknak újonnan kettővel több bruttó éves fizetésre van szükségük egy új lakás megvásárlásához”

– állapítja meg a társaság.

Az alacsony kamat továbbra is előny

Hírdetés

 „Mivel a legjobb, egy százalék körül mozgó átlagkamatokkal rendelkező országok közé tartozunk, a jelzáloghitelek alacsony kamatai elméletileg potenciális előnyt jelenthetnek a szlovákiai polgárok számára saját lakásuk megvásárláskor“

– mondta Dagmar Yoder, a Deloitte helyi partnere és ügyvédje.

Az új lakások árait tekintve a legdrágább ország az Egyesült Királyság, ahol az árak elérik a 4 905 eurót négyzetméterenként. A legkedvezőbb lakásárak Bosznia-Hercegovinában vannak, itt 974 eurós négyzetméterárért lehet lakáshoz jutni.

 „A legdrágább városok kategóriájában Párizs áll az élen, ahol 13 462 euró a négyzetméterár. A 68 megfigyelt európai város közül a legolcsóbb a harmadik legnagyobb bolgár város, Várna 885 eurós négyzetméterárral“

– írja a társaság.

A lakások átlagos havi bérleti díjának árait összevetve ismét Párizs a legdrágább város (29,10 euró négyzetméterenként).

  „A közép-európai városok közül Pozsony a második legdrágább Varsó után (11,6 euró négyzetméterenként)”

– teszi hozzá.

SITA, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »