A szlovákok ellen mutatkozik be Csoknyai

A szlovákok ellen mutatkozik be Csoknyai

Ma 18.30-kor Magyarország–Szlovákia rangadó lesz a 2020-as férfikézilabda Európa-bajnokság selejtezősorozatának nyitófordulójában. A magyar válogatottat Csoknyai István irányítja majd, miután október elején a Magyar Kézilabda-szövetség menesztette a szövetségi kapitány posztról Ljubomir Vranjest.

Csoknyai 2009 és 2010 között egyszer már vezette a válogatottat, a többi között a 2010-es, magyar szempontból sikertelen Európa-bajnokságon is ő dirigált. Bár a svéd Ljubomir Vranjes menesztése után a Balatonfüredi KSE vezetőedzőjét ideiglenesen nevezték ki a csapat élére, Kocsis Máté, a magyar szövetség elnöke kijelentette, a januári olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is ő vezeti majd a válogatottat. „Zajlanak a tárgyalások a menedzserem és a szövetség között a részletekről, többek között a stáb összeállításáról is” – mondta Csoknyai, majd hozzátette, hogy igaz, ezt a keretet még nem ő állította össze, mert a nevezést még a kinevezése előtt le kellett adni, de megfelelőnek tartja arra, hogy mindkét októberi selejtezőt megnyerje. A magyarok szombaton az olaszok ellen lépnek majd pályára. „Kicsit fáradtan érkeztek a fiúk, mivel vasárnap még pályán voltak. A szerdai mérkőzésig összesen három edzésünk van, ezért a taktikai elemek gyakorlása mellett az is cél, hogy megfelelően frissítsük őket” – jelentette ki a szövetségi kapitány. Mikler Roland, a Telekom Veszprém kapusa is kiemelte, hogy nagyon kevés idejük volt felkészülni a meccsre, hiszen a szlovénok ellen júniusban sikeresen megvívott világbajnoki selejtezők óta hétfőn találkoztak először a kerettagok. Balogh Zsolt, a Mol-Pick Szeged játékosa arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovákoknak ugyan nincsenek világverő klasszisaik, de agresszív kézilabdát játszanak és több csapattagjuk klubszinten jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Hozzátette: nemcsak a négy pont megszerzése a fontos, hanem az is, hogy megfelelően összeszokjanak a válogatott tagjai.

Hírdetés

„Megpróbálunk pontokat szerezni rögtön az első mérkőzésen, annak ellenére, hogy ez nagyon nehéz feladat lesz – kezdte a szlovák válogatott átlövője, Ľubomír Ďuriš, aki jelenleg a magyarországi Gyöngyös játékosa. Ďuriš ott volt az öt évvel ezelőtti szegedi mérkőzésen, amikor a szlovákok 31:30-ra legyőzték a magyarokat a 2014-es Európa-bajnoki selejtezősorozaton. Ez volt a két csapat utolsó egymás elleni tétmérkőzése. – Döntő jelentőségű lesz a védekezés, és kapusok teljesítménye. Fontos, hogy gyors gólokat lőjünk. Úgy gondolom, hogy a magyar válogatott kicsit lebecsül majd minket, és ebből mi profitálhatunk.” 

A szlovák keretben Ďurišon kívül még két NB I-es játékos szerepel: Marián Žernovič a Ferencváros, Kancel Ottó pedig a Balatonfüred kézilabdázója. A szlovákok másodedzője, Radoslav Antl pedig korábban az Egerben kézilabdázott. „Kaphattunk volna könnyebb ellenfeleket is. Nem szabad óriási célokat megfogalmaznunk, hiszen riválisaink a világ legjobbjai közé tartoznak, de meglepetésre bármikor képesek lehetünk. Nem akarjuk olcsón adni a bőrünket. Szeretném, hogy egy vagy két pontot szerezzünk az első két meccsünkön” – magyarázta Antl
A két csapat örökmérleg magyar szempontból 21 győzelem, négy döntetlen és hat vereség.

A nyolc selejtezőcsoport első és második helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik jut ki a norvég, svéd, osztrák közös rendezésű tornára. A csoportharmadikok rangsora az első és a második helyezettek elleni mérkőzések alapján készül majd el. A tornát 2020. január 10. és 26. között Göteborgban, Malmőben, Stockholmban, Grazban, Bécsben és Trondheimben rendezik, így a három házigazda, Svédország, Ausztria és Norvégia válogatottja, valamint a címvédő Spanyolország automatikusan tagja a mezőnynek, amely első alkalommal lesz 24 csapatos. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »