A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének felmérése településeinkről

A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének felmérése településeinkről

A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége felmérést készített arról, hogy urbanisztikai szempontból a települések fejlesztése és rendezése érdekében mi lenne kívánatos. Továbbá, hogy miként lehetne a községek városok látványán, küllemén javítani. A polgármesterek szerint főleg az épületek külső esztétikai megjelenésén kellene változtatni, de szükség lenne mind több kerékpárútra, üdülőkörzetre, sportpályákra és kikapcsolódást, szórakozást szolgáló létesítményekre.

Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének irodavezetője közleményében részletezte az elvárásokat, a felmérés eredményeit. A január 22-től március 3-ig tartó közvélemény-kutatásba 501 falu és város első embere kapcsolódott be, a cél pedig az volt, hogy felmérjék a települések építészeti színvonalát és a további kívánalmakat.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy a település látványképét miben lehetne javítani, a megkérdezettek 55 százaléka azt felelte, hogy elsősorban az épületek külső megjelenésével vannak gondok, például több épület külső, málladozó vakolatát el kellene távolítani, illetve az épületek előtti kis kerteket nagyobb odafigyeléssel kellene gondozni. A megkérdezettek 52,9 százaléka a legfontosabbnak a kerékpárutak kiépítését tartja, 51 százalék több játszóteret szeretne, valamint több parkot, és olyan külső terepeket, amelyek a szórakozást, a kikapcsolódást szolgálnák. A parkolóhelyek létesítését 33,5 százalék tartja elsődlegesnek, a települést érintő nagyarányú járműforgalmat pedig 30,3 százalék nehezményezi. A településvezetők 24,4 százaléka megállapította, hogy az új építésű családi házakat és tömbépületeket is jobban hozzá kellene igazítani a környező, már meglevő épületekhez.

Az önkormányzatok többsége településeiket urbanisztikai, építészeti tekintetben pozitívan értékelte, 30,8 százalékuk fele-fele arányban jónak illetve hiányosnak tartja. A megkérdezettek közül teljességében rossznak 5,6 százalék, nagyon rossznak pedig 1,2 százalék minősítette, ebben a témában a megkérdezettek 4,2 százalékának nem volt véleménye.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »