A szlovákiai munkavállalók számára a rugalmas munkaidő és a fizetés nagysága a döntő

A szlovákiai munkavállalók számára a rugalmas munkaidő és a fizetés nagysága a döntő

A munkaidő rugalmassága, annak betervezése, a munkabér nagysága, a hosszú távra feltételezhető elégedettség azok a tényezők, amelyeket a szlovákiai munkavállalók figyelembe vesznek a munkahely kiválasztásánál.

Ez mutatkozik meg a PwC Workforce Study felmérésében, amelyet 2020 szeptembere és 2021 januárja között 11 országban 50 000 résztvevő bevonásával és kikérdezésével végeztek. Szlovákiában a felmérésbe 1806 dolgozó és diák kapcsolódott be az ország valamennyi régiójából, a legtöbben azonban Pozsony megyéből.

A megkérdezettek 95 százaléka a felsorolt 55 kritérium között az első öt legfontosabb szempont közé a munkaidő rugalmasságát sorolta. Az alapvető szempontok nem különböznek a nők és a férfiak tekintetében.

A nemre való tekintet nélkül a fő kritérium a flexibilis, rugalmas munkaidő, a munkabér nagysága, a teljesítmény alapján történő előreléptetés és a világosan meghatározott szabályok a munkahelyeken, ezek a döntőek a munkahely megválasztásánál úgy a nők, mint a férfiak esetében. A felmérés eredményeiből azonban kimutatták, hogy a férfiak számára fontosabb a technikai eszközök biztosítása, a munkahely műszaki felszereltsége, mint a nőknek.

Hírdetés

A férfiak lényegesnek tartják a technikai eszközökhöz való hozzáférést, illetve az ezen a területen biztosított fejlődésüket, a digitális ismereteik bővítését. A nőknél ez a téma másodlagos.

A nők inkább a főnökkel, a vezetőkkel, a munkatársakkal való jó viszonyt, a nyílt, őszinte kommunikációt igénylik.

Vidéken azonban az otthon végzett munkára kevesebben tartanának igényt, de ez a vidéken végzett munkák jellegéből is adódik. Szlovákiában ugyanis még mindig túlsúlyban vannak azok a termelői tevékenységek, ahol szükséges a dolgozók személyes jelenléte.

(BM/Felvidék.ma/webnoviny.sk)   


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »