A szlovákiai magyar sajtó liberális része kiáll a Népszabadság mellett

“Mi, a szlovákiai magyar média képviselői szolidaritást vállalunk a Népszabadság munkatársaival a lap megjelentetésének váratlan és a munkatársakkal, az olvasókkal és a közvéleménnyel szemben tisztességtelen felfüggesztése miatt. Tekintet nélkül a lap politikai álláspontjára, elfogadhatatlannak tartunk bármilyen szerkesztőséggel szembeni, a most látotthoz hasonló fellépést, amely kimeríti a sajtószabadság elleni támadás fogalmát. Úgy véljük, a Népszabadsággal történtek a média függetlenségét veszélyeztetik, ami egész térségünk demokratikus berendezkedését áshatja alá. Mindent megteszünk ennek a folyamatnak a feltartóztatásáért, és a magyar nyelvű média függetlenségének és sokszínűségének megőrzéséért.”

 

Áll abban a nyilatkozatban, melyet a Most-Híd és gazdasági holdudvara érdekeltségi körébe tartozó Új Szó és a Paraméter és más kisebb sajtótermék munkatársai írtak alá.

 

Az aláírók között van Bugár Béla mentora, a tavaly novemberben csődbe ment Kalligram kiadó vezetője és az Új Szó szerkesztőbizottságának elnöke, Szigeti László. Szigetit Bugár Béla tanácsadójaként a Most-Híd egyik főideológusának is tartják, ráadásul amikor a 2014-es magyarországi választások előtt Bajnai Gordon többször Felvidéken járt, Szigeti volt a „turné” főszervezője.

 

Bajnai Gordon, Szigeti László, Lengyel László – kezet rá. Kép: Hócipő

 

Szigeti László Soros György egykori szlovákiai partnere, aki a rendszerváltáskor a Közép-Európai Egyetem szlovákiai létrehozásán dolgozott az amerikai milliárdossal.

 

Az aláíró médiumok között találjuk a Fidesz által kiemelt intézményként évek óta forint tízmilliókkal támogatott Fórum Intézet közlönyének, a Fórum Társadalomtudományi Szemlének főszerkesztőjét is, valamint kisebb, liberális értékrendű médiumok újságíróit.

 

Érdekesség, hogy a nyilatkozatot jegyzi az a Paraméter is, mely egyes vélemények szerint Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozhat. Világi Oszkár a leggazdagabb felvidéki magyar, millárdos vállalkozó, Orbán Viktor személyes jó barátja, a Slovnaft vezérigazgatója, a Mol igazgatósági tagja, a DAC futballklub tulajdonosa.

 

A nyilatkozathoz megjelenését követően Lovász Attila, a szlovák közmédia nemzetiségi műsorainak igazgatója is csatlakozott.

 

Az aláíró médiumok olvasottságuk alapján a szlovákiai magyar online sajtópiac mintegy felét teszik ki.

 

Mint ismert, általános megrökönyödésre a kiadó Mediaworks szombaton függesztette fel a legolvasottabb magyarországi napilap, a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig.

 

Körkép.sk/nyk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »