A szlovákiai családok anyagi helyzete egyre válságosabbá válik

A szlovákiai családok anyagi helyzete egyre válságosabbá válik

Azon szlovákiai háztartások száma, melyeknek havi bevételéből csak a legolcsóbb élelmiszerre és ruházatra telik, a tavalyi 22 százalékról idén 27 százalékra emelkedett. A háztartások több mint a fele viszonylag elegendő pénzzel rendelkezik alapszükségleteinek és fontosabb kiadásainak fedezésére és valamennyit félre is tud tenni.

Egy éve viszont saját megítélésük alapján még a családok kétharmada volt ilyen kedvező helyzetben, derül ki abból a felmérésből, melyet a Kruk készíttetett. Lényegesen csökkent azoknak a száma is, akik kiegyenlített költségvetéssel gazdálkodnak és jut pénzük mindarra, amire szükségük van. Míg 2021-ben 21 százalékuk vallotta ezt, most csak a megkérdezettek 13 százaléka.

További jelentős csökkenés tapasztalható azon legnépesebb lakossági csoportban, mely elegendő anyagi fedezettel rendelkezik alapszükségleteinek biztosításához, a nagyobb kiadásokra pedig spórol: számuk a tavalyi 43%-ról 37%-ra csökkent.

Hírdetés

Sajnálatos módon a legmarkánsabban azoknak a háztartásoknak a száma gyarapodott, melyek épphogy csak kijönnek a bevételükből és egyáltalán nem tudnak félretenni a váratlan kiadásokra“ – hívta fel a figyelmet a Kruk vezérigazgatója, Jaroslava Palendalová.

Emellett nőtt azoknak a száma is, akik csupán a legolcsóbb élelmiszereket engedhetik meg maguknak és nem tudják megvenni a legolcsóbb ruházati cikkeket sem, számarányuk a tavalyi 8-ról 13 százalékra nőtt. Három százalékponttal 8 százalékra emelkedett azoknak a háztartásoknak a száma, melyek bevétele nem elegendő a legolcsóbb élelemre és ruházatra sem.

A munkanélküliek mellett anyagi gondokkal küzdenek a nyugdíjasok, a szülői szabadságon lévők is, mindkét esetben a megkérdezettek több mint a fele válaszolta ezt.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »