A szlovák vasúttársaság bevétele 90%-os visszaesést mutat a koronavírus-járvány miatt

A szlovák vasúttársaság bevétele 90%-os visszaesést mutat a koronavírus-járvány miatt

A Szlovák Vasúttársaság (Železničná spoločnosť Slovensko) múlt pénteken 41 ezer euró bevételt könyvelhetett el. Egy évvel ezelőtt ez az összeg 333 ezer euró volt. Jelenleg a bevételek csaknem 90%-os visszaesést mutatnak. Minderről Filip Hlubocký, a Szlovák Vasúttársaság vezérigazgatója nyilatkozott a DenníkN-ek.

A bevételek terén óriási visszaesést tapasztalhat a másik két állami vasúttársaság is. A vasúti teherfuvarozással foglalkozó Cargo esetében már tavaly is problémák jelentkeztek, jelenleg pedig a koronavírus miatt zajló ipari termelés visszaesésére fizetnek rá.

– nyilatkozta Filip Hlubocký.

A járatok jelenleg hétvégi menetrend szerint közlekednek, így kevesebb vonatot indítanak. Ennek hatására az olaj- és villamosenergia költségek a becslések szerint 1,5 millió euróval, az úthasználati díjak pedig 1,2 millió euróval csökkentek.

Ez persze még mindig nem kompenzálja a bevételkiesést. Ezért további megszorító intézkedésekre van szükség – mondta Hlubocký, gazdasági részlegük jelenleg három lehetségesben alternatívában gondolkodik: aszerint mennyi ideig tartanak a válságintézkedések.

A vasúttársaság esetében a termelt veszteséget az állam átfizeti. Valószínű azonban, hogy a krízis okozta válságos helyzet miatt jóval nagyobb összegre lesz szükség.

„A krízis nem egész egy hónapja tart, az új kormány is alig egy hete van itt. A bevételek terén a napi visszaesés 90%-hoz közeledik” – közölte Hlubocký.

Hírdetés

A válságintézkedések első hónapjában 2,3 millió euró költségre számít a vasúttársaság. Ez a szám pedig a következő hónapokban növekedhet, hiszen az áruk és szolgáltatások díja, hozzáférhetőségük függvényében, szinte biztosan emelkedni fog.

A helyzet régióként változik, mondta a vezérigazgató. Nyugat-Szlovákiában hiány, az ország más területein ellenben többlet van a mozdony- és vonatvezetőkből. Ezt a különbséget átcsoportosítással igyekeznek egyensúlyba hozni, hogy biztosítsák a munkaerő leghatékonyabban felhasználását.

Ha ebben az időszakban az alkalmazottnak szabadságra van szüksége, a munkáltató ezt lehetővé teszi. Hlubocký azt is elmondta, elbocsátásokat nem terveznek. Azzal számolnak, hogy legkésőbb néhány hónap múlva visszaáll a közlekedés megszokott rendje.  

Ellenben ha hosszabb ideig csökkentett teljesítményben üzemelne a vasúttársaság, lehetséges, hogy bizonyos alkalmazottakat kényszerszabadságra küldenek, 60%-os bért fizetve ki nekik.

Ugyanakkor ezt nem könnyű kivitelezni a váltásokban dolgozó alkalmazottaknál, ráadásul egy-egy ilyen lépésre a szakszervezeti központoknak is rá kell bólintaniuk.

Hlubocký elmondta, hogy az állam segítségét leginkább a védőmaszkok és reszpirátorok biztosítása esetében kérik. Ugyanakkor az állam hozzájárulhatna a vasúttársaság járműveinek és helyiségeinek fertőtlenítésével kapcsolatos megnövekedett költségekhez is.

A vezérigazgató szerint a koronavírus-járvány megfékezése után sem számíthatunk arra, hogy a turizmus és a közlekedés terén rögtön minden megoldódik. A helyzet nem lesz ilyen egyszerű.

A szlovák vasúttársaság bevételeinek növekedése az elmúlt években az egyre növekedő gazdaságnak, az ezzel kapcsolatos üzleti utaknak, forgalmi torlódásoknak és turisztikai igénynek köszönhető. Mindez nem fog egyik napra a másikra helyreállni. A változás csak fokozatosan, lassan, és fájdalmasan fog végbe menni – véli Hlubocký.

„Tudom, hogy a világ nem csak a vonatszerelvények körül forog, és hogy az egészségügyet és a nyugdíjakat is finanszírozni kell. A jelenleg tomboló járvány ellenére azonban bízok abban, hogy a krízis után is fontos lesz az ország gazdasága és a környezetvédelem számára, hogy gyorsabb vasutakba és kényelmesebb vonatokba fektessenek be” – mondta a vezérigazgató. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »