A Szlovák Posta ismét csaló e-mailekre és SMS-ekre figyelmeztet

A Szlovák Posta ismét csaló e-mailekre és SMS-ekre figyelmeztet

Nyitókép: SITA/Robert Tappert

A közelgő karácsonyi ünnepek és az aktuális lockdown miatt az emberek a karácsonyi ajándékok nagy részét az interneten vásárolják meg. Ezt használják ki azok a csalók, akik ismét a Szlovák Posta nevében próbálnak hozzájutni az ügyfelek bankkártyáinak adataihoz. A Szlovák Posta ezért óvatosságra inti az embereket, és arra kéri őket ne reagáljanak a gyanús e-mailekre és SMS-ekre.

A Szlovák Posta mintegy 30 olyan csaló e-mailt regisztrált, amelyeket a posta nevében küldenek ki. A címzettektől az e-mailben azt kérik, hogy fizesse ki a küldemény kézbesítését, fizessen a kézbesítés megváltoztatásáért vagy a küldemény elhelyezéséért, de az utóbbi időben vámköltségek kifizetését is kérték, sőt felmérésbe és versenybe való bekapcsolódásért is ígértek készpénzt és értékes díjakat.

„A Szlovák Posta soha nem kéri az ügyfelétől azt, hogy e-mailen vagy SMS-en keresztül fizesse ki a költséget. Az ügyfél a küldeményért a csomag megrendelésekor vagy a csomag átvételekor fizet, esetleg a futárnak vagy a CsomagBoxban“

Hírdetés

– hangsúlyozta Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője.

Ugyanez a helyzet a vámköltségeknél és az ÁFA-nál – az ügyfél a küldemény átvételekor fizet.

A posta elővigyázatosságra inti a polgárokat, és arra kéri őket, hogy alaposan vizsgálják meg, honnan érkezett az e-mail. A szóvivő szerint az adathalász (phishing) e-mailek egyértelműen arról árulkodnak, hogy csalásról van szó.

A csaló e-maileket és SMS-eket a Szlovák Posta weboldalán lehet megtekinteni.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »