A szlovák médiakeret módosításának meg kell felelnie az uniós jognak

A szlovák médiakeret módosításának meg kell felelnie az uniós jognak

Az Európai Bizottság vizsgálja a szlovákiai médiakeret módosítását, amely hátrányosan érinti a kisebbségi nyelveken sugárzó médiaszolgáltatókat. Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő azt követően fordult az Európai Bizottsághoz, hogy 2022 augusztusában a médiaszolgáltatási jogszabály módosítása kötelezővé tette a nem szlovák nyelven sugárzó szolgáltatók számára a szlovák nyelvű feliratozást – ez egyrészt plusz anyagi terheket eredményez, másrészt ellehetetleníti például az élő közvetítéseket.

„A Bizottság tudatában van a szlovák médiakeret módosításának (… ) jelenleg vizsgálja az átültetést. Ezen értékelés függvényében a Bizottság dönthet úgy, hogy megteszi a megfelelő intézkedéseket az uniós jognak való megfelelés biztosítása érdekében” – áll a Vincze Loránt írásbeli kérdésére érkezett válaszban.

A Bizottság válasza utal az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló új javaslatra, melynek értelmében „a tagállamok által hozott minden olyan jogalkotási intézkedésnek, amely hatással lehet a médiaszolgáltatók működésére a belső piacon, kellően indokoltnak, arányosnak, valamint objektívnek és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie”.

Az erdélyi EP-képviselő szeptemberi írásos kérdésében rámutatott:

Az EP-képviselő azt kérdezte a Bizottságtól, hogy mennyiben nem felel meg a jelenlegi jogszabályi keret az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv céljainak, illetve az uniós ítélkezési gyakorlatnak, amelynek értelmében a hivatalos nyelv védelme és előmozdítása érdekében a tagállamok által bevezetett bármilyen korlátozásnak diszkriminációmentesnek, a cél elérésére alkalmasnak és szükségesnek kell lennie.

Hírdetés

„Elvárom, hogy a Bizottság korrekcióra hívja majd fel a szlovák felet annak érdekében, hogy a kisebbségi nyelveken médiatartalmat szolgáltatók indokolatlan diszkriminációja megszűnjön Szlovákiában” – nyilatkozta Vincze Loránt.

Számos EP-képviselői kérdés alapján az EB 2013 óta vizsgálta a szlovákiai jogszabályi keretet.

2022 augusztusában a műsor-feliratozást érintő újabb jogszabályi módosítás a 2013-ban a Bizottság által kifogásolt állapotot hozta vissza: megszűnt az EU hivatalos nyelveire érvényes, feliratozási kötelezettség alóli kivétel, és a regionális vagy helyi műsorszolgáltatásra vonatkozó engedély alapján lehetséges kivétel, amelyek korábban a Bizottság felszólítására kerültek a jogszabályba.

A kérdés és a válasz teljes szövege ITT olvasható.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »